معضلی به نام تكرر ادرار در ورزش و راه های درمان آن

معضلی به نام تكرر ادرار در ورزش و راه های درمان آن

به گزارش ایت بال تكرر ادرار در خیلی از موارد باعث تداخل در تمرینات و حتی زمان استراحت یا خواب ورزشكار شده و بر عملكرد ورزشی تأثیر می گذارد.


به گزارش ایت بال به نقل از ایسنا، گرچه در همه سفارش های ورزشی، سفارش به نوشیدن مقدار فراوان مایعات در طول روز داریم، اما اگر مقدار دریافت مایعات خیلی بیشتر از مورد نیاز شود، باعث افزایش حجم و تعداد دفعات ادرار می شود. با این وجود اما تکرر ادرار علل و راه های درمان متفاوتی دارد که در ادامه به آنها بر مبنای مطلبی که از جانب لاله حاکمی، نایب رئیس فدراسیون پزشکی ورزشی تهیه شده و در اختیار ایسنا قرار گرفته، اشاره شده است.
عفونت های ادراری
عفونت های ادراری باعث احساس درد و سوزش در زمان ادرار کردن و تکرر ادرار و ادرار بدبو می شود و راه تشخیص آزمایش ادرار است و برای درمان در اغلب موارد از آنتی بیوتیک های خوراکی یا تزریقی استفاده می شود.
دیابت قندی
یکی از شایع ترین نشانه های بالا بودن قند خون، افزایش حجم ادرار است و در صورت بالا بودن قند خون، مقداری قند در ادرار دفع می شود و متعاقب آن، دفع مایعات از راه ادرار افزایش می یابد.
دیابت بی مزه
این نوع دیابت به قند بالا ارتباط ندارد، بلکه علت آن کمبود هورمون وازوپرسین است و معمولا تعداد دفعات و حجم ادرار حدود چهار تا پنج برابر طبیعی است و فرد احساس گیجی و تشنگی بیش از حد می کند. درمان آن هم دارویی انجام می شود.
مصرف مدرها
مدرها گاهی برای کنترل فشار خون مورد استفاده قرار می گیرند. با مصرف این داروها، حجم و تعداد دفعات ادرار افزایش می یابد اما باید درنظر داشته باشیم این دسته از داروها در فهرست ممنوعه دوپینگ قرار دارند.
مثانه تحریک پذیر
در این وضعیت تعداد دفعات ادرار زیاد و معمولا همراه با احساس درد و ناخوشایند، اما حجم ادرار در هر بار کم است. ابتدا باید علل دیگر مثل عفونت سیستم ادراری (ارگانیسم های معمول و غیر معمول مثل سل) رد شود و متعاقب آن درمان دارویی و فیزیوتراپی سفارش می شود.
سنگ ادراری
سنگ ادراری باعث ادرار خونی و درد پهلو با انتشار به کشاله ران است. تعریق زیاد و دهیدراتاسیون و عدم دریافت کافی مایعات و مصرف پروتئین یا مکمل های پروتئینی عللی هستند که ورزشکاران را مستعد سنگ ادراری می کنند.
هماتوری ورزشی
اگر ورزشکار مثانه خویش را قبل از ورزش کاملا تخلیه کند و در ورزش جهش زیاد داشته باشد، گرفتار سایش دیواره های مثانه بر یکدیگر و ادرار خونی می شود. تشخیص با رد علل دیگر و برطرف شدن هماتوری پس از ۷۲ ساعت از قطع ورزش است.
پارگی مثانه
در ورزش های تماسی، در صورتیکه مثانه پر باشد، امکان دارد ضربه غیرنافذ باعث پارگی جدار آن شود. ازاین رو بهترین راه این است که ورزشکاران نیم ساعت قبل از ورزش ادرار کنند و یک لیوان آب بنوشند.
حاملگی
در بانوان باردار، افزایش اندازه جنین باعث فشار روی مثانه و کاهش ظرفیت آن می شودف اما حتی وقتی جنین بسیار کوچک است و هورمون hCG که از جفت آزاد می شود، باعث افزایش حجم و تعداد دفعات ادرار می خواهد شد.
ضایعات مغزی
ضایعات مغزی در ورزشکاران شایع نیست، اما در مواردی که علت دیگری برای دفع مکرر پیدا نمی گردد، باید مورد بررسی قرار گیرند. سکته ها، تومورهای مغزی، پارکینسون، ام اس می توانند از علل دفع مکرر ادرار باشد.
واژینیت
التهاب و عفونت واژن می تواند باعث تکرر ادرار و سوزش شود. علل التهاب می تواند شیمیایی (جنس لباس)، مکانیکی (سایش های مکرر لباس) یا عفونی (باکتری، قارچ یا ویروس) باشد و در این رابطه تعریق زیاد از عوامل مستعد کننده است.
مصرف زیاد کافئین
کافئین در قهوه و برخی مکمل ها و نوشیدنی ها که ورزشکاران استفاده می نمایند، یافت می شود. این ماده باعث افزایش حجم ادرار می شود و بهتر است ضمن رعایت مقدار مجاز مصرف، آب هم همراه آن مصرف کنید.
ضعف عضلات کف لگن
معمولا پس از بارداری، زایمان یا یائسگی ایجاد و سبب می شود فرد بی اختیاری استرسی (مثلاً با سرفه یا خنده) پیدا کند. برای پیشگیری و درمان، تمرینات کف لگن مثل تمرینات کگل پیشنهاد می شود.
یائسگی
علاوه بر تشدید ضعف عضلات لگن، قطع ترشح هورمون استروژن باعث تکرر ادرار می شود. باید به یاد داشته باشید در سه گانه زن ورزشکار یا نشانگان REDS هم ترشح هورمون استروژن متوقف می شود.
تومور مثانه
با عنایت به این که تومورهای مثانه باعث اشغال بخشی از حجم آن می شوند، ظرفیت آن کاهش و تعداد دفعات ادرار کردن افزایش می یابد و در صورتیکه خون در ادرار باشد، احتمال بدخیمی تومور افزایش می یابد.
بزرگی پروستات
بزرگی پروستات به شکل خوش خیم، بدخیم یا در اثر عفونت یا التهاب باعث اشکال در خروج ادرار، حجم ادرار باقیمانده در مثانه و ازاین رو کاهش گنجایش مثانه شده و باعث تکرر ادرار می شود.
یبوست
یبوست باعث باقی ماندن حجم مدفوع در رکتوم شده و به مثانه فشار می آورد، بعلاوه یبوست باعث ضعیف شدن عضلات کف لگن شده و تکرر ادرار را تشدید می کند و درمان در اغلب موارد با تغییر رژیم غذایی، ورزش و دارو همراه می باشد.
آپنه خواب
در خواب عمیق هورمون ADH آزاد می شود که مانعی برای دفع ادرار است. در افرادی که توقف تنفس در خواب دارند، به مرحله خواب عمیق نمی رسند و این هورمون آزاد نشده و مرتبا در خواب باید برای ادرار کردن برخیزند.




منبع:

1399/06/20
11:38:42
5.0 / 5
2135
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
بیلیارد