آگهی جدی فقر حركتی سلامت ایرانیان را هدف گرفته است

آگهی جدی فقر حركتی سلامت ایرانیان را هدف گرفته است

ایت بال: كم توجهی به ورزش در میان سالخوردگان، پشت میز نشینی قشر میانسال و فقر سواد پایه به منظور ایجاد شرایط لازم در امتداد ورزش كردن كودكان، باعث شده است تا جامعه ایرانی بیشتر از هر زمان دیگری از طرف پدیده خطرناك ˮفقر حركتیˮ تهدید شود.


به گزارش ایت بال به نقل از ایسنا، كم تحركی پدیده ای است كه جامعه ایرانی را در محدوده های سنی مختلف تهدید می كند و خطر آن بیشتر از هر زمان دیگری در كلان شهرها خصوصاً در نیمه دوم سال كه به سبب كاهش دما با افزایش آلودگی هوا همراه هستیم، احساس می شود. طبق استانداردها به منظور حفظ سلامتی و تناسب اندام و آمادگی بدنی، بطور میانگین به ۱۵۰ دقیقه فعالیت ورزشی هوازی در طول هفته بعلاوه دو جلسه تمرینات مقاومتی و انعطاف پذیری نیازمندیم و به زمان ساده و عام تر انجام سه جلسه تمرینی یك ساعته در هفته حداقل فعالیت بدنی است كه به صورت منظم تعریف شده است و به طور قطع اگر شاهد ورزش منظم افراد در زمان كافی باشیم سلامت جسمی آنها مطلوب تر خواهد بود.
در ادامه نظر اساتید علوم ورزشی و تربیت بدنی را در مورد ضرورت فعالیت بدنی اقشار مختلف و خطری كه در پس فقر حركتی وجود دارد و سلامت ایرانیان را تحت الشعاع قرار می دهد، آورده شده است.
میزان فعالیت ورزشی در هفته از نگاه آمریكایی ها
معصومه هلالی زاده- عضو هیات علمی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینكه بزرگسالان و كودكان ایرانی گرفتار فقر حركتی هستند كه این پدیده در بین زنان شایع تر است اظهار نمود كه میزان فعالیت ورزشی برای حفظ سلامتی و آمادگی بدنی توسط انجمن طب ورزشی آمریكا میانگین ۱۵۰ دقیقه فعالیت ورزشی هوازی در طول هفته بعلاوه دو جلسه تمرینات مقاومتی و انعطاف پذیری اعلام شده است و این نتیجه به دست آمده با مطالعه روی رفتارهای حركتی جوامع مختلف است و صرفا درباب جامعه آمریكا نیست و به سایر كشورها نیز مربوط می شود و نیاز به بومی سازی برای اجرا در كشورهای مختلف ندارد.
وی با اشاره به اینكه زنان ایرانی به سبب سطح تحرك پایین و عدم فعالیت بدنی با فقر ویتامین D، پوكی استخوان، چاقی، بیماری های غیر واگیر نظیر دیابت، فشار خون بالا و سرطان دست به گریبان هستند عنوان نمود كه تمام این موارد ارتباط مستقیمی با سطح كم تحركی و بی تحركی دارد و باید به منظور حل آن برنامه ریزی درستی صورت گیرد تا شاهد تغییر سبك زندگی در بین مردان و زنان بزرگسال ایرانی باشیم.
وی با تاكید بر اینكه زنان در فصل سرما و در ارتباط با كاهش سطح تحرك پیشگام هستند، اظهار نمود كه علاوه بر این با عنایت به اینكه در فصل سرما شرایط آب و هوایی كلان شهرها به منظور خروج از خانه مناسب نمی باشد، عنوان نمود كه باید این آگاهی بخشی توسط نهادهای متولی و رسانه ها در میان مردم ایجاد شود تا افراد به كارهای ورزشی در محیط های سرپوشیده بپردازند، چونكه با اطلاع رسانی به مردم آنها از مضرات كاهش سطح تحرك بدنی باخبر می شوند و به خوبی در می یابند چه خطراتی آینده آنها را تهدید می كند.
چنبره چاقی بر ۱۷ درصد كودكان ایرانی در سن مدرسه
صالح رفیعی رئیس توسعه ورزش و فعالیت كودكان ایرانی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به این كه دو برابر میانگین جهانی كودك چاق در زمان ورود به مقطع دبستان در ایران وجود دارد، اظهار نمود كه متاسفانه ۱۷ درصد از كودكان ایرانی در سن ورود به مدرسه چاق هستند.
وی با اشاره به اینكه متاسفانه از نظر كم تحركی جامعه ایران از استانداردهای سازمان بهداشت جهانی وضعیت بدتری دارد و این مساله به هیچ وجه مطلوب نمی باشد، بیان كرد كه كودكان باید طی ۲۴ ساعت شبانه روز ۱۰ الی ۱۳ ساعت بخوابند و به مدت ۱۸۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشند كه از این میزان بیشتر از ۶۰ دقیقه آن باید با شدت متوسط به بالا باشد. علاوه بر این نه تنها باید فعالیت بدنی كودكان بالا باشد بلكه باید رفتارهای كم تحرك آنها كه بطور مثال نشستن در یك مكان بیشتر از ۶۰ دقیقه است باید پایین باشد، در غیر این صورت از استانداردهای جهانی سازمان بهداشت جهانی فاصله خواهیم داشت.
رفیعی با تاكید بر این كه بر طبق آمار در ایران ۲ برابر میانگین جهانی كودكان چاق در زمان ورود به مقطع دبستان وجود دارد، اظهار نمود كه ۱۷ درصد كودكان در سن ورود به مدرسه در ایران چاق هستند كه بخش مهمی از این مساله ناشی از تغذیه و بخشی دیگر ناشی از تحرك كم آن هاست و باید هر دوی این موضوعات رفع شوند. متاسفانه كودكان در ایران علاوه بر مصرف تغذیه های پركالری، كم تحرك هم هستند و نتیجه آن وقوع بیماری های واگیردار در میان كودكان ایرانی است.
رئیس توسعه ورزش و فعالیت كودكان ایرانی با اشاره به اینكه در خانواده هایی كه پدر و مادر ورزشكار هستند شاهد تاثیر مستقیم رفتار آنها روی كودكان هستیم، چونكه علاوه بر ایجاد درك و شناخت نسبت به ضرورت فعالیت بدنی و افزایش ساعات تحرك بدنی، كودكان از پدر و مادر خود الگو می پذیرند و همین مساله بر فعالیت بدنی آنها موثر است، تصریح كرد كه در كشورهای پیشرفته افزایش فعالیت بدنی افراد جزیی از سبك زندگی شده است و با ایجاد شناخت نسبت به مفاهیمی نظیر سواد جسمانی یا حركتی شاهد آن هستیم كه افراد در سنین پایین تر درگیر كارهای ورزشی می شوند و ایجاد اعتماد به نفس به منظور ورزش كردن در آنها ضامن افزایش فعالیت بدنی شان در طول زندگی خواهد بود.
نحوه فعالیت بدنی كودكان در سه بازه سنی تا ۱۲ سال
امین غلامی یكی دیگر از اعضای هیات علمی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینكه سوژه فعالیت بدنی در میان كودكان باید در سه بازه سنی صفر تا سه سال، سه تا هفت سال و هفت تا ۱۲ سال بررسی شود بیان كرد كه پایه سواد حركتی پیش از ورود كودك به هفت سالگی رقم می خورد اما در كشور ما برنامه مشخصی برای این بازه سنی در زمینه فعالیت بدنی تعریف نشده است، زمانی كه یك كودك از طفولیت خارج می شود باید برنامه مشخصی برای فعالیت بدنی كودكان در چارچوب های مختلف مدنظر قرار گیرد، چونكه اثربخشی تمرینات و كارهای بدنی در بازه سنی ۲ تا هفت سال ثابت شده است.
وی اظهاراتش را اینگونه ادامه داد كه در باید بازه سنی صفر تا ۲ سال برنامه های متفاوت بدنی در چارچوب بازی برای كودكان تعریف شود و این برنامه ها در چارچوب كلاس های والد و كودك است و با حضور خانواده ها جریان پیدا می كند، متاسفانه خلا برنامه ای دراین زمینه در كشور وجود دارد و برنامه منظمی در این رابطه برای افزایش فعالیت بدنی كودكان تعریف نشده است.
غلامی با اشاره به بازه سنی سه تا هفت سال، اشاره كرد كه در این بازه سنی كه پیش از ورود كودكان به مدرسه است باید تمرینات مختلفی تعریف شود و با فضاهایی نظیر مهدكودك ها فضاهای باز همچون پارك ها و یا باشگاه های تندرستی كه در آینده ایجاد خواهد شد روبررو هستیم.
ایشان سپس به بازه سنی هفت تا ۱۲ سال اشاره و بیان كرد كه در این بازه سنی كودكان می توانند به رشته های مختلف ورزشی ورود كنند، اما فعالیت آنها نیز در چارچوب بازی و سرگرمی باشد كه نه كاملا بازی و نه كاملا ورزش است؛ بطور مثال می توان به رشته هایی نظیر فوتبال، مینی بستكبال و غیره اشاره نمود تا آرام آرام و در فضایی بانشاط علاقه مندی كودكان به ورزش رقم بخورد و زمینه ی ورود آنها به ورزش حرفه ای مدنظر قرار گیرد، علاوه بر این در مورد بازه سنی ۱۲ سال به بعد نیز كودكان می توانند به صورت حرفه ای به ورزش كردن بپردازند و آموزش های لازم به آنها ارائه شود.
"فقر حركتی" از "مصرف سیگار" خطرناك تر است!
حامد عباسی دیگر عضو هیات علمی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی با اشاره به این كه فقر حركتی از سیگار، دیابت، بیماری های قلبی-عروقی خطرناك تر است، اظهار نمود: متاسفانه فعالیت بدنی ایرانیها به پیاده روی از درب منازل تا خودرو محدود شده است، گفتنی است در كل دنیا فقر حركتی مقوله ای نگران كننده است و با عنایت به تغییر سبك زندگی و ماشینی شدن كارهای مختلف، شاهد كاهش فعالیت بدنی و فقر حركتی در میان اقشار مختلف هستیم.
وی با بیان شاهد پشت میز نشینی هشت ساعته كارمندان در دستگاه های اداری مختلف هستیم و در هنگام حضور آنها در منزل نیز صرفا عادت نشستن یا درازكش بودن در میان افراد رایج است و متاسفانه میزان پیاده روی آنها به درب منزل تا خودرو ختم می شود، در مورد فعالیت بدنی منظم، بیان كرد كه انجام سه جلسه تمرینی یك ساعته در هفته حداقل فعالیت بدنی است كه به صورت منظم تعریف شده و به طور قطع اگر شاهد ورزش منظم افراد در زمان كافی باشیم سلامت جسمی آنها مطلوب تر خواهد بود.
عباسی با اشاره به اینكه آمار ناهنجاری های عضلانی-اسكلتی نظیر گردن درد، زانو درد و... در دستگاه های اداری كشور بیداد می كند و باید پایش سلامت آمادگی جسمانی توسط دستگاه های مختلف برای كاركنان آنها مدنظر قرار گیرد، اظهار نمود كه علاوه بر دستگاه های متولی خود مردم نیز باید به ورزش كردن اهتمام ورزند و در صورت وجود زیرساخت ها و ایجاد فرهنگ سازی مناسب دلیلی برای عدم فعالیت بدنی در میان افراد وجود ندارد و این مساله ای نیست كه توسط مردم نادیده گرفته شود.
جامعه ایرانی چاقی و اضافه وزن را نامناسب نمی داند!
حمید رجبی استاد فیزیولوژی دانشگاه خوارزمی نیز در گفت و گو با ایسنا، در ارتباط با مقوله كم تحركی و فقر حركتی در بین مردم ایران در رده های سنی مختلف، اصرار كرد كه جامعه ایرانی اضافه وزن و چاقی مقوله نامناسبی نمی پندارد و تا زمانی كه به این مساله بعنوان یك نارسایی نگاه نشود و دستگاه های مختلف در كنار مردم آنرا بعنوان یك اولویت تعریف نكنند بهبود وضعیت جسمانی و فعالیت بدنی رقم نخواهد خورد.
وی اینگونه صحبت هایش را ادامه داد كه رابطه معناداری در ارتباط با طول عمر كیفی زندگی یا كیفیت زندگی افراد یا ظرفیت فعالیت جسمانی آنها وجود دارد و افرادی كه ظرفیت جسمانی بالاتری دارند به همان انداز طول عمر بیشتری خواهند داشت و این به معنای تندرستی بیشتر است و به طور قطع دوران كودكی بعنوان سنین طلایی افراد به منظور آغاز كارهای بدنی مطرح است و افرادی كه در سنین پایین تر آغاز به فعالیت بدنی می كنند نسبت به افرادی كه دیرتر در عرصه ورزش ورود پیدا می كنند وضعیت جسمانی بهتری دارند.
رجبی با اشاره به اینكه در یك دهه گذشته حدود هفت الی هشت درصد كودكان ایرانی چاق بودند اشاره كرد كه متاسفانه هم اكنون این آمار از ۱۰ درصد عبور كرده و در مناطق مختلف تهران و نیز كل كشور شامل مناطق شهری و روستایی متفاوت می باشد. این مساله نشان دهنده تغییرات در یك دهه گذشته است و درصد كودكان دارای اضافه وزن و چاق از عدد ۱۰ عبور كرده است.
این استاد فیزیولوژی دانشگاه خوارزمی با اشاره به اینكه متاسفانه در جامعه ما اگر یك فرد اضافه وزن داشته باشد سرزنش نمی گردد و باور اجتماعی به شكلی است كه اضافه وزن و چاقی مقوله نامناسبی نیست. باید به چاقی بعنوان یك نارسایی توجه كرد و وظیفه وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، وزارت بهداشت، شهرداری ها، اصحاب رسانه و عموم مردم است كه به بهبود وضعیت جسمانی و فعالیت بدنی بعنوان یك اولویت توجه نمایند.
كلام آخر...
بنظر می رسد بیشتر از هر زمان دیگری نیازمند برنامه ریزی مدون و یكپارچه از طرف نهادهای مختلف و متولی نظیر وزارت ورزش و جوانان، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، وزارت بهداشت، شهرداری و دیگر دستگاه های مرتبط هستیم تا شاهد تغییر و تحول جدی در امتداد افزایش میزان فعالیت بدنی و تحرك اقشار مختلف در جامعه ایرانی باشیم، مسئله ای كه تمامی افراد كشور را در بر می گیرد و كودك، میانسال، كهنسال و مرد و زن نمی شناسد. به طور قطع عدم توجه جدی به این مساله از طرف مردم و دولتمردان تبعات سنگینی را برای سلامت جسمی و روانی جامعه به همراه خواهد داشت و به انحاء مختلف چه در چارچوب بیماری های جسمی و چه به صورت علائمی از بیماری های روحی و روانی بروز و ظهور پیدا می كند و اثرات منفی بر زندگی روزمره افراد خواهد گذاشت.




منبع:

1398/09/27
15:18:08
5.0 / 5
4491
تگهای خبر: آمادگی جسمانی , آموزش , استاندارد , بازی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
بیلیارد