یك مقام مسئول خبرداد:

طرح معاونت علمی برای احیای دریاچه ارومیه با كمك فناوری

طرح معاونت علمی برای احیای دریاچه ارومیه با كمك فناوری

به گزارش ایت بال مدیر كارگروه آب و خشكسالی ستاد توسعه فناوریهای آب، خشكسالی معاونت علمی اظهار داشت: هم اكنون طرح نوآورانه ای برای احیای دریاچه ارومیه بكارگرفته شده كه این طرح در دریاچه های دیگر نیز كاربردی می شود.



به گزارش ایت بال به نقل از مهر، بخش وسیع و مهمی از كشور ایران در پهنه مناطق خشك و فرا خشك جهان واقع است. حوزه آبخیز دریاچه ارومیه بعنوان یكی از حوضه های هفت گانه كشور، در سال های اخیر با چالش های عمده ای در زمینه منابع آب، اقلیم، كشاورزی و محیط زیست مواجه بوده است؛ به طوریكه در بعضی موارد هزینه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی قابل توجه و جبران ناپذیری را به دنبال داشته است.
دریاچه ها و تالاب ها همچون مفیدترین و در عین حال لطمه پذیرترین اكوسیستم ها و نظام های حیات بخش محسوب می شوند و خدمات با ارزش فراوانی همچون كنترل و مهار سیلاب، به دام انداختن آلاینده ها بعنوان یك فیلتر طبیعی، ثابت نگهداشتن سطح آب های شیرین زیرزمینی، جلوگیری از نفوذ آب شور، نگهداشت رسوب، حمل و نقل، استخراج مواد معدنی مثل پتاسیم و فسفر، تصفیه هوای مناطق، حفاظت سواحل دریاها ارائه می دهند.
تالاب ها دارای ارزش های تفریحی، توریستی و زیبایی شناختی بوده و زیستگاه گونه های متنوعی هستند. در مجموع اهمیت فرهنگی و اقتصادی تالاب ها بسیار زیاد است.
هیچ یك از اكوسیستم های جهان به اندازه دریاچه ها و تالاب ها لطمه پذیر نبوده و متأسفانه هنوز روند تخریب این نظام حیات بخش طبیعی كه كاركردهای بسیار و متفاوتی را در خود دارد متوقف نشده است.
عوامل انسانی، تبدیل تالاب ها به اراضی كشاورزی، فاضلاب های شهری، كشاورزی و صنعتی، ورود رسوبات به تالاب ها، عدم مدیریت، استفاده مكرر اقتصادی نظیر استخراج نمك، مواد معدنی و پرورش آبزیان و ایجاد سد و كنترل آب رودخانه ها همچون مهمترین عوامل تهدید كننده دریاچه ها و تالاب های كشور هستند. برمبنای آمار و اطلاعات موجود، تقریباً تعداد ۲۵۰ تالاب در سطح كشور ایران وجود دارد كه از این میان ۲۴ تالاب با مساحتی در حدود ۱۴۸۶۴۳۸ هكتار عضو كنوانسیون رامسر به حساب می آید.
دكتر فرود شریفی، مسئول كارگروه خشكسالی و تغییر اقلیم ستاد توسعه فناوریهای آب، خشكسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار نمود: دریاچه ارومیه با حجمی معادل ۳۲ میلیارد مترمكعب بزرگترین دریاچه داخلی ایران به شمار می رود؛ حوضه آبخیز دریاچه ارومیه معادل ۵۱ هزار كیلومتر مربع است و حدود چهار میلیون نفر در این حوضه ساكن هستند.
وی اضافه كرد: در دوره خشكسالی ۳ ساله از ۱۳۷۷ الی ۱۳۸۰ میزان نزولات درا ین دریاچه، كاهش شایان توجهی داشت و به تبع آن روان آب ورودی به دریاچه به كمتر از ثلث مقادیر نرمال رسید.
به گفته وی، نتیجه كاهش شدید آب ورودی به دریاچه، ۵.۳ متر كاهش داشت و برمبنای آمار، تراز سطح آب در ضمن دوره و كاهش حجمی معادل ۱۳ میلیارد مترمكعب بود. عملاً در ضمن سه سال، نیمی از آب دریاچه خشك و غلظت شوری آن به شدت اضافه گردید.
شریفی با اشاره به اینكه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری همواره در امتداد احیای دریاچه ارومیه درصدد است فناوری هایی را به كار بگیرد، بیان كرد: یكی از این طرحهای كلان حالا در حال اجراست و هدف نهایی این طرح كلان ملی در دریاچه ارومیه ایجاد الگوی بهینه برای مدیریت پایدار آن به حساب می آید.
وی افزود: ارائه فناوری های كاربردی، الگوی بهینه و سیاست گذاری مناسب در امتداد مدیریت پایدار دریاچه با اتخاذ رویكرد جامع، ضمن استفاده از فناوری­های نوین مدیریت منابع آب، آبخیزداری، آبخوانداری و استفاده از مطالعات و نتایج طرح های انجام شده، در چارچوب سناریوهای انعطاف پذیر مدیریتی از اهداف این طرح كلان به حساب می آید.
شریفی با اشاره به این طرح كلان اظهار داشت: نخستین طرح پیشنهادی «حل بحران دریاچه ارومیه بوسیله مدیریت جامع منابع آب، خاك و كشاورزی و ارائه راهكارهای مناسب علاج بخشی»در قالب طرح كلان ملی به ستاد آب، خشكسالی، فرسایش و محیط زیست از طرف پژوهشگران و شركتهای دانش بنیان ارائه شد.
مسئول كارگروه خشكسالی و تغییر اقلیم ستاد توسعه فناوریهای آب، خشكسالی، فرسایش و محیط زیست افزود: این طرح كلان با اهداف اصلی، در چند فاز هستند كه طبق توافقات بعمل آمده بخشهایی از آن اجرایی شده است.
شریفی با اشاره به اینكه در فاز اول اجرایی، مطالعات پایه ای درباب ترسیم وضعیت آینده آب در حوضه دریاچه ارومیه مورد بررسی قرار گرفت، اشاره كرد: در فاز دوم، راهكارهای مناسب علاج بخشی برمبنای مطالعات و بررسی های صورت گرفته در فاز اول ارائه شدند.
وی با اشاره به ادامه اجرای طرح اشاره كرد: در ادامه اجرای فاز اول و دوم، سامانه ای برای پشتیبانی و تصمیم گیری مدیریت مشاركتی در نظر گرفته شد؛ در نهایت پیاده سازی پایلوت ها و مطالعات آب زیرزمینی با كمك ژئورادار و مطالعه آب ژرف (به واسطه مگنتو تلوریك و اودیو مگنتوتلوریك) انجام گرفته است.
شریفی اضافه كرد: همین طور در ادامه، فناوری های متنوع بیومهندسی و بیومكانیكی و راهكارهای عملیاتی الگویی در ۳ پایلوت در محل دریاچه ارومیه هم اكنون پیاده سازی شده اند كه با اتمام آن نتایج اعلام خواهد شد.
وی اظهار داشت: مقرر است اجرای این طرح كلان در دریاچه ارومیه و سایر كانون های بحرانی كشور ادامه یابد.


منبع:

1398/07/06
18:07:04
5.0 / 5
4040
تگهای خبر: خدمات , سیستم , شنا , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
بیلیارد