در یك پژوهش بررسی شد

آلودگی باكتریایی هوای داخل سالن های ورزشی

آلودگی باكتریایی هوای داخل سالن های ورزشی

به گزارش ایت بال بررسی های یك پژوهش نشان داد كه غلظت باكتری در هوای داخل سالن های ورزشی بالا است و بر این اساس ایجاد تهویه مناسب، كاهش سانس ها و ایجاد محدودیت از نظر تعداد ورزشكار در هر سانس ضروری می باشد.


به گزارش ایت بال به نقل از ایسنا، آئروسل ها؛ ذرات بسیار ریزی هستند که می توانند به مدت طولانی به صورت معلق در هوا باقی بمانند. آئروسل های زیستی یا بیوآئروسل ها، یک گروه از آلاینده های محیطی اند که منشا زیستی دارند و می توانند حاوی باکتری های مرده یا زنده بیماری زا و غیر بیماری زا، ویروس ها، قارچ ها و... باشند.
مواجهه با بیوآئروسل های باکتریایی ممکنست سبب ایجاد التهاب و تحریک دستگاه تنفسی فوقانی و تحتانی، واکنش های آلرژیک، ایجاد بیماری های تنفسی و... شود. کارهایی مانند صحبت کردن، عطسه، سرفه، راه رفتن، شستشو و... می تواند عامل تولید ذرات معلق بیولوژیک باشد.
ورزش کردن و کارهای بدنی تعداد تنفس را بیشتر می کند و همین مبحث سبب افزایش میزان انتشار این ذرات و احتمال استنشاق بیشتر آن می شود.
بنا بر این انوشیروان صدیق، ابراهیم فتائی؛ پژوهشگران گروه علوم و مهندسی محیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با مشارکت همکارانشان، کیفیت هوای سالن های ورزشی دانشگاهای محقق اردبیلی، آزاد اسلامی، علوم پزشکی و پیام نور مرکز اردبیل را از نظر غلظت آئروسل های باکتریایی بررسی کردند.
محققان برای انجام این مطالعه در زمان های مختلف از هوای تنفسی سالن های ورزشی فوتسال، والیبال و بدنسازی فعال نمونه برداری انجام دادند و نمونه ها را از نظر وجود بیوآئروسل های باکتریایی، دما و رطوبت نسبی بررسی کردند.
بررسی ها نشان داد که میانگین غلظت باکتری ها در سالن های ورزشی دانشگاه های محقق اردبیلی، علوم پزشکی، آزاد اسلامی و پیام نور به ترتیب برابر 203، 728، 504 و 576 CFU/m3 (واحد تشکیل کلونی در مترمکعب) بود. در صورتیکه غلظت باکتری های هوای آزاد مجاور سالن های ورزشی این دانشگاه ها به ترتیب برابر 36، 32، 145 و 29 CFU/m3 بود.
حد مجاز پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت 500 CFU/m3 است. بررسی ها حاکی از این است که میانگین غلظت بیوآئروسل های باکتریایی در هوای اغلب سالن های ورزشی دانشگاه های شهر اردبیل بیشتر از حد مجاز است و تنها در سالن های ورزشی دانشگاه محقق اردبیلی زیر حد استاندارد بود.
در این مطالعه بالاترین غلظت باکتری هوا در سالن فوتسال دانشگاه علوم پزشکی اندازه گیری شد که دلیل آن استفاده مداوم این سالن در تمام سانس های طول هفته و حضور بسیار زیاد افراد بود. از آن جا که سالن جداگانه ای برای ورزش های دیگر مانند والیبال، تنیس و... وجود ندارد، همه ورزشکاران رشته های تیمی از سالن فوتسال استفاده می نمایند.
کم ترین آلودگی هم مربوط به سالن ورزشی دانشگاه محقق اردبیلی بود. چون که این سالن ورزشی معمولا مختص به فوتسال و والیبال بوده و تنها در ساعات مشخصی از روز استفاده می شد و حدودا روزانه تمیزکاری می شد.
نتایج این مطالعه نشان داد که تراکم بیوآئروسل ها در هوای داخل سالن های ورزشی بسیار بیشتر از هوای آزاد است. در سالن های ورزشی که غلظت باکتری ها بالا است پیشنهاد می شود تهویه مناسب به کار گرفته شود تا غلظت به زیر حد استاندارد برسد. همینطور باید تعداد سانس ها و تعداد ورزشکاران در هر سانس هم کم شود.
در این مطالعه مشخص شد، در تمامی سالن های گونه استافیلوکوک اورئوس وجود دارد و بیشترین فراوانی مربوط به این باکتری است. به جز این باکتری، در سالن های ورزشی دانشگاه محقق اردبیلی و پیام نور باکتری های استافیلوکوک اپیدرمیس و باسیلوس هم وجود داشت.
به قول پژوهشگران این مطالعه، از آن جایی که باکتری استافیلوکوک اورئوس حساسیت کم تری به فشار و حرارت محیط دارد، زمان بیشتری در محیط زنده می ماند. باآنکه این باکتری سمیت زیادی ندارد ولی ممکنست در گروه های حساس و پرخطر سبب ایجاد عفونت شود.
این مطالعه در سال 1398 و قبل از همه گیری ویروس کرونا انجام شده است، باتوجه به وضعیت فعلی توجه بیشتر به نکات ذکر شده در این پژوهش لازم است.
نتایج این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «تعیین غلظت بیوآئروسل های باکتریایی در هوای داخل سالن های ورزشی دانشگاه شهر اردبیل در سال 1398» در مجله سلامت و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انتشار یافته است.




1399/07/16
14:11:45
5.0 / 5
1791
تگهای خبر: استاندارد , بیماری , تیم , سالن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
لینک دوستان ایت بال
بیلیارد