تصاویر ماهواره ای نشان داد؛

پایش ماهواره ای آتش سوزی های زمین، آفریقا درگیر بیشترین حریق

پایش ماهواره ای آتش سوزی های زمین، آفریقا درگیر بیشترین حریق

به گزارش ایت بال پایش آتش‎ سوزی های زمین بر اساس تصاویری كه از ماهواره های سنجش از دور به دست آمده است نشان داده است كه آفریقا و شمال آمریكا درگیر بیشترین آتش سوزی در سال ۲۰۱۸ میلادی بوده اند.


به گزارش ایت بال به نقل از مهر، نتایج پایش ماهواره ای آتش سوزی های زمین در سال ۲۰۱۸ میلادی برمبنای اطلاعات دریافت شده از تصاویر ماهواره ای در نرم افزار Worldview سازمان فضایی ناسا توسط سازمان فضایی ایران منتشر گردید. اپلیكیشن Worldview سیستم Earth Observing System Data and Information System (EOSDIS) ناسا، قادر می باشد بصورت تعاملی بیشتر از ۷۰۰ لایه تصویر ماهواره ای از جهان را با توان تفكیك بسیار بالا در اختیار كشورها قرار داده و قابلیت دریافت لایه های اطلاعاتی را احداث كند. خیلی از لایه های تصویری قابل دسترس توسط این سامانه، در مدت سه ساعت به روز رسانی می شود و تصاویر كل زمین از راه این سامانه قابل پایش و رصد است. پایش آتش ­سوزی به كمك ماهواره­ های زمین آهنگ كه از ۱۵ دقیقه تا چند ساعت به طول می انجامد، انجام می­ گیرد. پایش روزانه (روز یا شب) باز به كمك ماهواره ­های خورشید آهنگ با قدرت تفكیك زمینی بالا و قدرت تفكیك زمانی یك روز، صورت می گیرد و در مناطق حساس­تر و به منظور كنترل دقیق به صورت هفتگی یا ماهیانه از تصاویر ماهواره­ ای با اندازه توان تفكیك متوسط بهره گرفته می شود. فرایند شناسایی نقاط داغ یا آتش سوزی در منابع طبیعی به كمك تصاویر ماهواره ای به منظور آگهی سریع به مسئولان ذیربط و به تبع آن تسریع در عملیات اطفاء حریق انجام می شود. چند خاصیت مهم در تصاویر ماهواره ای در میزان قابلیت تصاویر ماهواره ای جهت شناسایی آتش فعال تاثیر مستقیم دارند. توان تفكیك مكانی، توان تفكیك زمانی و تفكیك طیفی از مهمترین موضوعات موثر در شناسایی آتش فعال می باشند. ضمن اینكه ماهیت و تیپ پوشش گیاهی از عوامل بسیار تاثیر گذار در شناسایی آتش سوزی محسوب می شوند. به كمك مفاهیم فیزیكی و مطالعات انجام شده به اثبات رسیده كه دو ناحیه طیفی ۱۱ تا ۱۲ میكرومتر و سه تا چهار میكرومتر مناسب ترین طول موج ها برای شناسایی مناطق داغ از راه تصاویر ماهواره ای هستند. آفریقا و آمریكا درگیر بیشترین آتش سوزی در سال ۲۰۱۸ بررسی تصاویر ماهواره ای ستاندن شده در باند حرارتی كه در نقاط قرمز رنگ تصویر زیر بر مناطقی با آتش سوزی فعال، منطبق است نشان داده است كه بیشترین آتش سوزی، در آفریقا رخ داده است.
مكان، گستردگی و تعداد آتش سوزی ها، نشان داده است كه عموما كشاورزان برای مدیریت زمین خود و اغلب برای بازگردانندن مواد مغذی به خاك و پاكسازی زمین، گیاهان هرز را آتش می زنند. با وجود اینكه این آتش سوزی به افزایش محصول كشاورزی و مراتع كمك می نماید، ولی دود حاصل از آن كیفیت هوا را می كاهد. پس از آفریقا بیشترین آتش سوزی ها در شمال آمریكا رخ داده است. همین طور در جنوب آمریكا خصوصاً در شیلی آتش سوزی های مهیبی امسال به وقوع پیوسته است. مطالعات انجام شده توسط دانشگاه ایالتی مونتانا نشان داده است كه علاوه بر رطوبت پایین، وزش بادهای شدید و دمای خیلی زیاد، بعضی از عوامل مشابه دیگری باز به آتش سوزی ها در ایالات متحده آمریكا كمك می نماید. آتش سوزی در شیلی، برزیل و استرالیا به سبب مشكلات آب و هوایی بنا بر گفته محققان، مركز شیلی خشكسالی شدیدی را تجربه كرده و بخش بزرگی از جنگل های بومی متنوع آن تبدیل به درختان و گیاهان قابل اشتعال تر، شده است. با این وجود، آتش سوزی های وسیع در برزیل هم غیر عمدی و هم بصورت عمدی و توسط انسان برای پاكسازی مزارع از موادباقی مانده از آخرین دوره رشد گیاهان و در زمان خشكی، به منظور افزایش بازدهی محصولات كشاورزی انجام می شود، اما به سبب مشكلات آب و هوایی مهار سریع آتش سوزی، خارج از كنترل است. دمای زیاد، شرایط خشكی همراه با باد، آتش را به مناطق دور تر از محل اصلی می برد.

تصاویر دریافتی از ماهواره های سنجش از دور نشان داده است كه در استرالیا بیشه زارهای وسیعی را در مناطق دور افتاده می توان یافت.تابستان های گرمتر و خشك تر در استرالیا به معنای فصول طولانی تر آتش سوزی هاست و با گسترش مناطق شهری به سمت بیشه زارها، افراد بیشتری در زمان وقوع آتش سوزی در معرض خطر آتش سوزی قرار می گیرند. بر طبق گزارش اداره هواشناسی استرالیا(Bom) از ماه ژانویه سال ۱۹۱۰ تا ژوئیه سال ۲۰۱۸، گرمترین ماه های سال در نیوسات ویلز (NSW) بوده است. با تغییر آب و هوا و گرم و خشكتر شدن هوا، آتش سوزی های شدیدتری در سراسر قاره استرالیا رخ داده است. اطلاعات ماهواره ای برخی آتش سوزی ها در ایران اطلاعات ماهواره ای انتشار یافته از شناسایی برخی آتش سوزی های مهم در ایران مربوط به اختتام تابستان ۹۷ است. با توسعه الگوریتم شناسایی آتش و استفاده از تصاویر ماهواره ای سنجش از دور (Terra/MODIS ) و (Aqua/MODIS) مناطقی در كشور كه در معرض آتش سوزی قرار گرفته اند، پایش و موقعیت محدوده های آتش گرفته مشخص شده است. پردازش تصاویر ماهواره ای نشان داده است كه در تالاب هورالعظیم واقع در خاك كشور عراق و نزدیك به نقطه صفر مرزی ایران، در ارتفاعات تنگ تركان كازرون فارس، در ارتفاعات كوه برز فیروزآباد فارس، در جنگلها و مراتع شهرستان بانه استان كردستان، در جنگلهای مینودشت استان گلستان، در مزارع گندم و جو روستای رباط نمكی خرم آباد در استان لرستان، در مزارع گندم شهرستان دالاهو در استان كرمانشاه، در جنگل های بخش كومله لنگرود در استان گیلان، در مراتع و جنگلهای پارك ملی گلستان، در جنگل های سوزنی برگ بخش پیشكمر شهرستان كلاله در استان گلستان، در محدوده پارك ملی دز در شهرستان دزفول استان خوزستان و در مراتع شهرستان خداآفرین استان آذربایجان شرقی، آتش سوزی رخ داده است. همین طور در محدوده تالاب شادگان و باز در محدوده پارك ملی كرخه در محدوده شهرستان شوش در استان خوزستان، در محدوده روستای سرآسیاب یوسفی شهرستان بهمئی در استان كهگیلویه و بویراحمد و در محدوده تالاب انزلی در استان گیلان، تصاویر ماهواره ای از بروز آتش سوزی گزارش داده اند.

تصویر ماهواره ای برخی آتش سوزی ها در ایران

1397/11/08
16:12:06
5.0 / 5
4264
تگهای خبر: سیستم , شنا , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
بیلیارد