نگاهی به عملی شدن خصوصی سازی سرخابی ها در دولت سیزدهم طلسم 17 ساله شکست

نگاهی به عملی شدن خصوصی سازی سرخابی ها در دولت سیزدهم طلسم 17 ساله شکست

ایت بال: عملی شدن خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس در دولت سیزدهم، طلسم 17ساله واگذاری این دو تیم را شکست.


به گزارش ایت بال به نقل از خبرگزاری ایرنا، در حالی بیش از یک سال از شروع به کار دولت سیزدهم می گذرد که خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس یکی از مهم ترین اقدامات دولت در زمینه ورزش بود؛ وعده ای که در دولت های گذشته بارها وعده اجرای آن داده شده بود اما عملی نمی شد.
واگذاری سرخابی ها از چه زمانی کلید خورد؟
اولین جرقه خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس به دهه ۷۰ بر می گردد، روزهایی که مرحوم عباس انصاری فرد در تلاش بود تا با ورود پرسپولیس به بورس، کمک مالی جذب نماید اما تلاش او به نتیجه نرسید. در دهه ۸۰ هم علی فتح الله زاده و امیر عابدینی هم تلاش هایی را برای ورود سرخابی ها به بورس انجام دادند اما ناکام بودند تا همچنان این ۲ دولتی باقی بمانند.


نخستین کوشش برای واگذاری ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس به سال ۸۳ بر می گردد، به روزهایی که دولت وقت، طبق مصوبه هیئت وزیران مکلف به واگذاری دو تیم شد. بعد از این مصوبه تا قبل از روی کارآمدن دولت سیزدهم، در ۱۷ سال قبل و دوره های مختلف ریاست جمهوری بارها پرونده خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس به جریان افتاد اما هیچگاه عملی نشد.
آخرین تلاش ها در دولت حسن روحانی انجام شد اما به رغم وعده های مسعود سلطانی فر وزیر وقت ورزش که از واگذاری دو تیم تا اختتام دولت دوازدهم آگاهی داده بود، این اتفاق رخ نداد.
جدیت دولت سیزدهم در واگذاری سرخابی ها
خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس اما یکی از اولویت های اصلی آیت الله سیدابراهیم رئیسی در زمینه ورزش بود. رئیسی ۲۵ خرداد ۱۴۰۰ در دیدار با تعدادی از ورزشکاران و پیشکسوتان رشته های مختلف ورزشی در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (سرچشمه) تاکید کرد که موضوع خصوصی سازی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را در دولت مردمی با جدیت پیگیری خواهدنمود تا نگرانی هواداران و پیشکسوتان در این رابطه رفع گردد.


۱۳ شهریور ۱۴۰۰ هم سیدحمید سجادی وزیر ورزش ضمن اشاره به موافقت رییس جمهور برای واگذاری دو تیم عملی شدن این وعده تا آخر سال آگاهی داد و اظهار داشت: اصولا در تمامی کشورها، باشگاه ها بطور معمول مردمی هستند و دولت ها کمتر در اینطور موارد دخالت می کنند و سیاست نیز بر واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی است و به شما قول می دهم فقط یک هماهنگی بین وزارت ورزش و جوانان و وزارت امور اقتصادی و دارایی است که باید صورت گیرد و بیشتر زحمت ها کشیده شده و با هماهنگی در زمانی بسیار کوتاه این اتفاق رخ دهد.
وی اضافه کرد: کار سختی در پیش نیست، طی یک تا دو ماه آتی این اتفاق رخ می دهد و به تدریج پیش می رود و قسمتی از سهام را می توان به مردم واگذار کرد، پاس گل را به ما داده اند و ما فقط باید گل بزنیم.
با روی کار آمدن دولت جدید، فرآیند واگذاری استقلال و پرسپولیس سرعت گرفت تا در سریعترین زمان ممکن این انتظار نزدیک به ۲۰ ساله عملی شود. به ویژه که یکی از دلیلهای کنار گذاشتن استقلال و پرسپولیس از فصل جاری لیگ قهرمانان، مالکیت مشترک دو تیم بود.
۱۲ بهمن ۱۴۰۰ هم علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت، از جدیت دولت برای واگذاری صحبت کرد و اظهار داشت: جمله ای که می گویم در هیئت دولت بیان شده است که استقلال و پرسپولیس تیم های مردم هستند و باید به مردم هم واگذار شوند. وزارت ورزش، وزارت اقتصاد و سازمان خصوصی سازی به شکل جدی پیگیر ماجرا هستند.
۱۵ اسفند ۱۴۰۰ تاریخی شد
بهمن ماه با ارزش گذاری سرخابی ها یک قدم مهم برای عرضه دو تیم به فرابورس برداشته شد، طبق اعلام سازمان خصوصی سازی، پرسپولیس ۳۲۰۰ میلیارد تومان و استقلال ۲۸۰۰ میلیارد تومان ارزش گذاری شدند تا به زودی عرضه سهام آنها در بازار پایه فرابورس شروع شود. انضباط مالی، شفافیت، رعایت قواعد حاکمیت شرکتی مشارکت مردم و حل برخی مسائل مالی مهم ترین دستاورد این ارزش گذاری بود.
فرابورس ایران هم اطلاعیه درج شرکت های فرهنگی ورزشی استقلال ایران و پرسپولیس در بازار پایه (تابلوی نارنجی) این شرکت با نماد استقلال و پرسپولیس در روز دوشنبه ۹ اسفند ۱۴۰۰ را منتشر نمود و سرانجام در ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ با عرضه ۱۰ درصد سهام به مردم، طلسم واگذاری دو تیم شکسته شد تا یک روز مهم در تاریخ ۲ باشگاه ثبت گردد.


در این روز عرضه ۱۰ درصد سهام استقلال و پرسپولیس به ترتیب در قیمت های ۲، ۹۱۰ ریال و ۳، ۳۸۷ ریال شروع شد. طبق تصمیمات اتخاذ شده قرار بر این شده بود تا به هر یک از هواداران باشگاه استقلال تعداد یک هزار و ۳۰ سهم با قیمت دو هزار و ۹۱۰ ریال تعلق گیرد و هر سهامدار نیازمند ۳۰۰ هزار تومان نقدینگی برای مشارکت در این پذیره نویسی بود.
در سهام باشگاه پرسپولیس به هر سهامدار تعداد ۸۸۵ سهم با قیمت سه هزار و ۳۸۷ ریال اختصاص پیدا می کرد و سهامداران برای خرید سهام این باشگاه نیاز به ۳۰۰ هزار تومان نقدینگی داشتند.
پس از ۹ روز پذیره نویسی سهام استقلال و پرسپولیس در ۲۸ اسفند سال قبل به انتها رسید و بنا بر اعلام فرابورس، ۳۵۰ میلیار تومان پرسپولیس و ۳۵۹ میلیارد تومان استقلال بوسیله فروش سهام افزایش سرمایه داشتند.
بر اساس پذیره نویسی تعداد یک میلیارد و ۲۳۶ میلیون و ۹۹ هزار و ۶۵۶ سهم از سهام جدید شرکت فرهنگی ورزشی استقلال ایران (سهامی عام) در نماد معاملاتی (استقلالح ۱) و تعداد یک میلیارد و ۳۴ میلیون و ۸۴۰ هزار و ۵۶۷ سهم از سهام جدید شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس (سهامی عام) در نماد معاملاتی (پرسپولیسح ۱) فروخته شد.
طبق آمار در پذیره نویسی پرسپولیس ۳۲۰ هزار نفر مشارکت کردند و ۲۶۱ میلیارد تومان از سهام این باشگاه توسط حقوقی ها و بیش از ۸۸ میلیارد تومان نیز توسط حقیقی ها خریداری شد. همین طور ۲۸۶ هزار نفر در پذیره نویسی استقلال شرکت کردند که ۲۸۰ میلیارد تومان از سهام این باشگاه توسط حقوقی ها و ۷۹ میلیارد تومان توسط حقیقی ها خریداری شد.
واگذاری استقلال و پرسپولیس در شرایطی عملی شد که بگفته وزیر ورزش خیلی ها آنرا غیرعملی می دانستند. سجادی در اینباره اظهار داشت: خوشحال هستیم که امروز ۲ باشگاه پرسپولیس و استقلال راه دشوار را در واگذاری طی کرده اند و با این اتفاق به موفقیت های قابل توجه رسیدند.
وی اضافه کرد: وقتی در رسانه ملی از خصوصی سازی ۲ باشگاه استقلال و پرسپولیس صحبت کردیم تعدادی از مدیران ورزشی گذشته از این صحبت ها انتقاد کردند و گفتند که این امر شدنی نیست، اما با لطف خدا توانستیم این مهم را انجام دهیم.
واگذاری ۵۱ درصد سهام تا آخر پائیز
۵ ماه بعد از اختتام واگذاری ۱۰ درصد سهام استقلال و پرسپولیس، حالا دولت مصمم به ادامه خصوصی سازی ۲ تیم است. سجادی در اینباره اظهار داشت: مطابق برنامه ریزی سازمان خصوصی سازی، قرار بود تا آخر تابستان به سمت واگذاری ۵۱ درصدی ۲ باشگاه برویم، نوبت دوم واگذاری ها مقرر است در شهریورماه صورت گیرد و ما درحال برنامه ریزی برای این مساله هستیم. دو جلسه مفصل با باشگاه استقلال و پرسپولیس و سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال داشتم و مسائل لازم را بررسی کردیم.


وزیر ورزش تصریح کرد: الان ۲ باشگاه در فرابورس هستند و وقتی این شرکتها به سمت واگذاری می روند، همه مسائل آنها باید شفاف شود. در حقیقت هر چقدر ساز و کار مالی و اداری منظم تر و آماده تر باشد، سرعت واگذاری ها هم بیشتر می شود.
سجادی در آخر اظهار داشت: اگر تا آخر تابستان واگذاری سهام اتفاق نیفتد، تا پاییز این هدف محقق می شود. تمام تلاش ما این است که سریع تر ۵۱ درصد سهام واگذار شود ولی همه موارد اداری و مالی هم باید فراهم گردد.



منبع:

1401/06/12
10:23:10
5.0 / 5
241
تگهای خبر: باشگاه , تیم , خرید , فروش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
بیلیارد