صنعت پرورش اسب لرستان در كورس پیشرفت
ایت بال: خرم آباد - لرستان به علت داشتن آب و هوای معتدل و موقعیت جغرافیایی مناسب می تواند به یكی از مناطق پرورش اسب در كشور تبدیل گردد.
مربی، سواركار، مهتر، نعلبند و اصطبل دار همچون شغل های هستند كه در رابطه با اسب بوده كه با عنایت به تعداد بالای اسب در استان، صنعت پرورش اسب می تواند به شكل چشم گیری برای افراد جویای كار تولید شغل كند.
رییس هیات سواركاری لرستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تصریح كرد: صنعت پرورش اسب در جهان اكنون جایگاه مناسبی را در تولید ملی كشورها بویژه در كشورهای پیشرفته دارد اما در ایران هنوز آنطور كه باید و شاید این صنعت شكل نگرفته و بیشتر بعنوان یك ورزش و تفریح به آن می نگرند.
فرشید مرادی افزود: در استان های یزد، تهران و اصفهان بیشتر از استان های دیگر در این زمینه فعالیت دارند و بخش خصوصی، اسب های درجه یك جهان را خریداری نموده و با پرورش، نژاد گیری و كره گیری می كنند.
وی اظهار داشت: ورودی هر اسب جهت شركت در مسابقات جهانی اخیر كه در امارات در سال 2017 برگزار گردید 170 هزار دلار بود كه این این میزان درآمد در كشورهای دیگر سبب توسعه و ترقی می گردد.
وی به ورود توریسم ورزشی به ایران اشاره نمود و اضافه كرد: با عنایت به دارابودن لرستان از ظرفیت های گردشگری مناسب اكنون بخش خصوصی با باشگاه داری در این بخش فعالیت دارد بنابراین توسعه توریسم ورزشی در رشته سواركاری جزو برنامه هایی است كه امسال دنبال می نماییم.
مرادی افزود: مكان های در این زمینه در پلدختر، الشتر، كاكارضا و چغلوندی در نظر گرفته شده است كه طرح های خویش را ارائه داده ایم چون كه لرستان ظرفیت بالایی دارد و می توانیم در این بخش حرف های زیادی برای گفتن داشته باشیم.
رییس هیات سواركاری لرستان همینطور اظهار داشت: لرستان سالهای دور در سواركاری و اسب دوانی حرف های بسیاری برای گفتن داشته است و تاریخ گواه این است كه نژاد اسب های موجود در ایران نژادی لرستانی ها بوده اما برپایه شرایط مختلف از این صنعت دور شده ایم.
وی با اشاره به اینكه سواركاری لرستان حدود 10 سال در خاموشی بود و شرایط و امكانات خوبی داشتیم كه نتواستیم از آنان نگهداری نماییم افزود: روزگارانی اسب های خوبی در استان پرورش داده می شد اكنون در یزد حدود 10 هزار راس اسب وجود دارد كه ریشه اسب های این استان از لرستان شكل گرفته و امروز شاهد یكه تازی بعضی از آنان هستیم.
وی اعتقاد دارد هر اسب می تواند برای پنج نفر اشتغالزایی كند و با پرورش اسب در لرستان تاحدودی علاقمندان به این رشته ورزشی را از كار بی نیاز نماییم.
مرادی افزود: تنها رشته ورزشی كه 2جاندار در آن فعالیت دارند سواركاری است و باید مراقبت های زیادری صورت گیرد چون كه تصمیم گیری در مورد اسب و انسان مشكلاتی را به همراه دارد.
وی با اشاره به حمایت و مساعدت های اداره كل ورزش و جوانان لرستان با هیات سواركاری استان بیان كرد: از سال 94 دوباره توانستیم مجموعه سواركاری را فعال كرده و بعد از آن در سال 95 توانستیم بعد از 12 سال با 69راس اسب در هشت رده مسابقات سواركاری ایران شركت نماییم.
مرادی افزود: در 2رده حدود 300راس اسب در لرستان با حضور كارشناسان شناسایی و شناسنامه دار شد كه نژاد كرد، عرب و برخی اسب كه از تركیب های نامشخصی شكل گرفتند فلات ایران نامگذاری شدند.
رییس هیات سواركاری لرستان به ظرفیت بالای سواركاران لرستانی اشاره نمود و اظهار داشت: با فعالیت های مستمر توانستیم پنج كرسی درجه یك از فدراسیون سواركاری را از آن خود نماییم كه تابحال بی سابقه بوده است.
وی به عضویت در كمیته های جشنواره زیبایی، كمیته استقامت، كمیته اسب های عرب، كمیته آموزش و كمیته اسبدوانی سواركاران لرستانی اشاره نمود و اظهار داشت: در سال 96 برای نخستین بار تیم ملی استقامت تشكیل شد كه از پنج عضو آن چهار لرستانی اعضای تیم ملی بودند كه تواستند مقام اول را كسب كنند.
مرادی عنوان كرد: اسب بیداد در سال 95 و اسب كوهیار در سال 96 از پر امتیاز ترین اسب های لرستان در كشور شناخته شدند همینطور علی مراد نژاد در سال 95 و گلناز مرادی فرد در سال 96 از این استان از امتیاز آورترین سواركاران استقامت ایران عرضه شدند.
وی اظهار داشت: نژاد محلی، نژاد عرب اصیل، نژاد تروبرد و نژاد دخون كه 2نژاد آخر مخصوص مسابقات اسبدوانی یا كورس می باشند در لرستان وجود دارد.
رییس هیت سواركاری لرستان افزود: یكی از مسائل و مشكلات در این حوزه آموزش می باشد كه با فعال شدن كارگاه های آموزشی و دعوت از مربیان مطرح این مشكل هم در استان برطرف خواهد شد.
وی به هشت باشگاه مجوزدار آموزشی در لرستان اشاره نمود و اضافه كرد: چند باشگاه بدون مجوز دار هم در استان وجود دارد كه یك سری رشته های خاص را فعالیت می نمایند، باید شرایط را برای حضور خانواده ها در این بخش و آموزش آنها فراهم نماییم.
مرادی بیان كرد: بهمن ماه امسال مسابقات قهرمانی كشور در رشته قیقاچ در لرستان برگزار می گردد كه از اقوام و استان های مختلف با لباس محلی در آن حضور خواهند داشت.
مدیركل ورزش و جوانان لرستان هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تصریح كرد: اسب در زندگی مردم لرستان از دیرباز جایگاه ویژه ای داشته و منطقه لرستان همواره جزو بهترین ها برای ترویج و رام كردن اسب بوده است.
علی یاور عزیزپور اضافه كرد: در گذشته به این حوزه توجهی نمی شد و كه اكنون با برگزاری مجمع انتخاباتی و انتخاب رییس هیات سواركاری لرستان، این رشته ورزشی فعال و احیاء شده است.
وی با اشاره به كمك های مالی به هیات های ورزشی لرستان اظهار داشت: تحت هر شرایط به هیات های ورزشی كمك های مادی و معنوی می نماییم اما در بعضی هیات ها مانند سواركاری كه از هزینه هایی بیشتر از سایر ورزش ها برخوردار می باشد باید خود هیات شرایط درآمدزایی را فراهم آورد.
وی افزود: ظرفیت های از قبیل فدراسیون، خیرین، بخش خصوصی و درآمدزا كردن مجموعه سواركاری از راهكارها برای جذب اعتبار و چرخاندن مجموعه سواركاری است.
عزیزپور برگزاری دوره های داوری را برای درآمدزا كردن سواركاری استان موثر دانست و اظهار داشت: خوشبختانه در لرستان به علت علاقه مردم، سرمایه گذاری در این بخش رونق پیدا كرده است و در هفته تربیت بدنی امسال شاهد افتتاح یك مجموعه سواركاری خواهیم بود.
وی بیان كرد: با توافق با امور دام جهادكشاورزی در زمینه بحث اصلاح نژاد و دیگر مسایل مربوط به اسب كمك خواهیم كرد تا اسب های لرستان ارزش افزوده پیدا كرده و درآمد زا شوند.
وی عملكرد هیات سواركاری لرستان را مثبت ارزیابی كرد و اظهار داشت: خوشبختانه هم اكنون وضعیت پرورش اسب و اسبدوانی استان خوب است و باید برای پیشرفت در این رشته و نقش ان در اقتصاد و تولید اشتغال تلاش نماییم.
مسعود پورمانیان سواركار 57ساله لرستانی با 40 سال سابقه سواركاری می گوید هر اسب با كارگر ماهیانه 16میلیون ریال هزینه نگهداری دارد كه از عهده افراد علاقه مند بر نمی آید.
وی به افزایش قیمت لوازم جانبی سواركاری هم اشاره نمود و اظهار داشت: سال قبل یك زین 450گرمی را 9میلیون ریال تهیه می كردیم كه اكنون باید 45میلیون ریال برای آن بپردازیم.
وی با اشاره به اینكه صنعت پرورش اسب گرچه هزینه زیاد دارد اما درآمد زا هم می باشد تصریح كرد: از زمان تصدی فرشید مرادی رییس هیات سواركاری لرستان عملكرد این هیات تغییر كرده و به سمت پیشرفت بوده و با احداث میدان پیست تاحدودی مشكلات برطرف شده است.
دارنده اسب های با نژاد عرب، دخون و تروبرد می گوید هر اسب می تواند برای پنج نفر به صورت مستقیم اشتغالزایی تولید كند.
فاطمه حسینی 33ساله و مدیر باشگاه سواركاری و پرورش اسب یكه تاز لرستان هم كه فعالیت خویش را در زمینه سواركاری و پرورش اسب به صورت حرفه ای از سال 1382 آغاز نموده می گوید: صنعت پرورش اسب در صورت توجه مسئولین می تواند به یك صنعت درآمدزا برای استان تبدیل گردد.
وی می گوید در 12 مسابقه زیبایی اسب كشوری بیش از 17 مقام اول تا سوم و هفت مدال در 2 رده چمپیونی و كورس را كسب كرده است.
حسینی اضافه كرد: در این باشگاه دوره استقامت، هندلری، كمك های اولیه، حركات اصلاحی، آشنایی با مراحل ژنوتایپینگ و صدور شناسنامه و تبارنامه اسب، رفتارشناسی اسب، لنژ اسب، دوره مربی گری، دوره DC ملی، مدیریت و سرپرستی باشگاه سواركاری، مبانی ژنتیك و اصلاح نژاد اسب، آموزش مسابقات ورزشی اسب های اصیل و آموزشی اسبدوانی با حضور اساتید داخلی و خارجی برگزار شده است.
وی اضافه كرد: هشت مسابقه استانی و كشوری در باشگاه یكه تاز لرستان برگزار گردید و بیش از 6هزارو 200نفر ساعت آموزش از سال 89 تابحال صورت گرفته است.
این پرورش دهنده اسب می گوید بیش از 40 راس اسب كه 15 راس آنها خالص ایرانی بوده را تولید كرده است.
3210/6060
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب