جزییات دو بسته حمایتی ویژه جهش تولید دانش بنیان
تسهیلات دراز مدت ۵۰ میلیاردی برای خرید تجهیزات فنی و آزمایشگاهی
به گزارش ایت بال، جزئیات دو بسته حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی تحت عنوان رویش و شکوفا در جهت تحقق جهش تولید دانش بنیان اعلام گردید.
به گزارش ایت بال به نقل از مهر، صندوق نوآوری و شکوفایی در امتداد تحقق شعار سال ۱۴۰۳( جهش تولید با مشارکت مردم)، برنامه حمایتی تحت عنوان «جهش تولید دانش بنیان» را برنامه ریزی و تدارک دیده است.
این برنامه در قالب ۸ بسته حمایتی با دو رویکرد مشارکت مردم در جهش تولید دانش بنیان و توسعه شرکت های دانش بنیان بوسیله تأمین مالی با مشارکت مردم و استفاده از سرمایه های خُرد مردمی برنامه ریزی شده است.
به تازگی جزییات ۲ بسته رویش و شکوفا اعلام گردید که به شرح زیر است؛
برنامه «شکوفا» ویژه شرکت های دانش بنیان «نوپا»، «نوآور» و «فناور» در نظر گرفته شده است؛ یکی از ابزارهای تأمین مالی طرح های دانش بنیان، «تامین مالی جمعی» است که از سال ۱۴۰۰ به همت فرابورس ایران عملیاتی شده است و امکان بسیج و تزریق سرمایه های خرد به طرح های دانش بنیان را فراهم می سازد.
سکوهای تأمین مالی جمعی که مجوز فعالیت خودرا از فرابورس ایران دریافت می کنند، سرمایه گذاران خرد (اعم از حقیقی و حقوقی) را به سرمایه پذیرها متصل می کنند. این سکوها، شرکت های دانش بنیان سرمایه پذیر را قادر می سازند ضمن معرفی طرح های خود به سرمایه گذاران علاقمند، منابع مالی مورد نیاز خودرا جمع آوری کرده و طرح های خودرا به اجرا درآورند.
در سمت مقابل، این سکوها به صاحبان سرمایه های خرد اجازه می دهند که در طرح های جذاب دانش بنیان مشارکت کنند و از منافع آنها بهره مند شوند.
اصل سرمایه سرمایه کذاران در برنامه شکوفا تضمین می شود
اما از آنجائیکه تأمین مالی جمعی ماهیت مشارکت دارد، سرمایه گذاران در سود و زیان طرح ها شریک می شوند و بنابراین اصل سرمایه آنها هم در خطر است. از ین جهت، صندوق نوآوری و شکوفایی بمنظور تشویق سرمایه گذاران خرد و خصوصاً شهروندان به سرمایه گذاری در طرح های دانش بنیان، ضمانت اصل سرمایه سرمایه گذاران در تأمین مالی جمعی طرح های دانش بنیان را در قالب برنامه ای موسوم به «شکوفا» در دستور کار خود قرار داده است.
صندوق نوآوری و شکوفایی امیدوار است اجرای برنامه شکوفا در سالی که با عنوان «جهش تولید با مشارکت مردم» مزین شده است، به گسترش فرهنگ تأمین مالی جمعی به عنوان یکی از سازوکارهای مهم مردمی سازی اقتصاد دانش بنیان و تعمیق مشارکت مردم در توسعه اقتصاد دانش بنیان کمک نماید.
درباره تأمین مالی جمعی
فهرست سکوهای مجاز تأمین مالی جمعی مورد تأیید فرابورس، اینجا قابل مشاهده می باشد. شرکت های دانش بنیان مشتاق تأمین مالی جمعی می توانند با سکوها مذاکره کرده و سکوی مناسب خودرا انتخاب کنند.
- کلیه طرح های تأمین مالی جمعی باید قبل از جذب سرمایه، به تأیید فرابورس ایران برسد. ضمناً سرمایه گذاری در این طرح ها صرفا با دارابودن کد سجام امکان دارد.
- حداکثر دوره زمانی طرح های تأمین مالی جمعی، یک سال است. در حقیقت سرمایه پذیر مکلف است اصل و سود سرمایه را در نهایت ظرف ۱۲ ماه بازپرداخت کند.
- از آنجائیکه در تأمین مالی جمعی، سرمایه گذاران در سود و زیان طرح ها شریکند و سود اعلامی طرح های تأمین مالی جمعی قطعی نیست، بدین سبب به طور معمول سود اعلامی طرح ها بطور معناداری از نرخ تسهیلات بانکی (مصوب شورای پول و اعتبار) بیشتر است.
فهرست همه طرح های تأمین مالی جمعی کشور (از ابتدا تا کنون) در اینجا قابل مشاهده می باشد. نگاهی اجمالی به این لیست نشان میدهد که سود اعلامی طرح ها حداقل حدود ۳۸ درصد سالانه است. همچنین، بررسی طرح های تأمین مالی حاکی از آنست که سرمایه گذاران خرد، به طرح هایی که سود ماهانه یا دست کم ۳ ماهانه توزیع می کنند، علاقه بیشتری دارند.
- با این وصف، عملاً تأمین مالی جمعی ابزار مناسبی برای طرح های ایجادی (ایجاد خط تولید یا افزایش ظرفیت آن) نیست و نمی توان از آن برای تأمین «سرمایه ثابت» استفاده کرد، بلکه پیشنهاد می شود شرکت های دانش بنیان برای تأمین «سرمایه در گردش» از آن بهره گیرند.
- از آنجائیکه یکی از معیارهای سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در طرح های تأمین مالی جمعی، اطمینان از بازپرداخت اصل سرمایه و سود آن در موعد مقرر می باشد، شرکت های نوپا و خصوصاً شرکت هایی که فروش سال قبل آنها مطابق اظهارنامه رسمی ناچیز است، برای سرمایه گذاران جذابیتی ندارند. مگر آنکه دارای قرارداد فروش با کارفرمایان یا مشتریان خود باشند و برای تأمین نقدینگی لازم برای اجرای این قراردادها از تأمین مالی جمعی بهره گیرند.
- کارمزد تأمین مالی جمعی ۴ درصد است که باید توسط شرکت دانش بنیان متقاضی (سرمایه پذیر) به سکو پرداخت گردد. این کارمزد مستقل از سود طرح است و ارتباطی با آن ندارد. برای مثال اگر شرکتی قصد تأمین ۵ میلیارد تومان بوسیله تأمین مالی جمعی با سود ۴۰ درصد را داشته باشد باید تا پایان اجرای طرح علاوه بر اصل سرمایه (۵ میلیارد تومان)، ۲ میلیارد تومان سود بین سرمایه گذاران توزیع کرده و ۲۰۰ میلیون تومان هم به عنوان کارمزد به سکو بپردازد.
-در تأمین مالی جمعی، سرمایه گذاران در سهام شرکت های متقاضی (سرمایه پذیر) شریک نمی شوند و بنابراین سهامدار آنها محسوب نخواهند شد؛ بلکه صرفا در سود و زیان اجرای یک طرح مشخص شریک خواهند بود.
دامنه شمول
شرکت های دانش بنیان دارای تمامی شرایط زیر، مخاطب این فراخوان هستند:
. شرکت مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت نباشد.(دارای زیان انباشته بیش از ۵۰ درصد سرمایه ثبتی نباشد)
. شرکت و مدیران شرکت، باید فاقد چک برگشتی و تسهیلات سررسید گذشته باشند.
. طبق آخرین اظهارنامه مالیاتی یا صورت مالی حسابرسی شده، عملیات شرکت باید سودده بوده و حاشیه سود عملیاتی شرکت با تقاضای شرکت در قالب تأمین مالی جمعی متناسب باشد.
. فاکتورهای مالی شرکت (نسبت های مالی همچون نسبت های عملکردی) متناسب با قواعد و ملاحظات تأمین مالی جمعی باشد.
خدمات قابل ارائه
شرکت های دانش بنیان علاقمند برای تأمین هزینه های جاری (سرمایه در گردش) تولید محصولات و خدمات دانش بنیان (از قبیل مواد اولیه، دستمزد، برون سپاری و …) بوسیله تأمین مالی جمعی، می توانند از «ضمانت اصل سرمایه تأمین مالی جمعی» صندوق نوآوری و شکوفایی تا سقف ۲۵ میلیارد تومان بهره مند شوند.
یادآوری مهم: شرکت های دانش بنیان متقاضی می توانند راساً با سکوهای تأمین مالی جمعی مجاز و مورد تأیید فرابورس وارد مذاکره شده و سکوی مورد نظر خودرا انتخاب کنند، اما در صورتیکه شرکت متقاضی با یکی از سکوها به توافق نرسد، صندوق تقاضای شرکت در اختیار سکوهای مجاز قرار خواهد داد تا آنرا ارزیابی و در صورت تأیید، انتخاب کنند. بدیهی است در صورتیکه هیچ یک از سکوهای تأمین مالی جمعی مورد تأیید فرابورس، طرح شرکت دانش بنیان متقاضی را انتخاب نکنند، تأمین مالی جمعی آن امکان پذیر نبوده و از این بابت، مسئولیتی متوجه صندوق نوآوری و شکوفایی نخواهد بود.
مسیر ثبت درخواست
- شرکت های متقاضی جهت شرکت در این فراخوان، باید به این نشانی مراجعه کنند:
سامانه غزال (Ghazal.inif.ir)> میزکار > سرمایه گذاری > درخواست تأمین مالی جمعی (فراخوان شکوفا)
جزئیات بسته رویش
هدف کلان و راهبردی زیست بوم فناوری و نوآوری کشور، افزایش سهم اقتصاد دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی به ۷ درصد، و تحقق این هدف سترگ، مستلزم توسعه کیفی و کمی شرکت های دانش بنیان است. نگاهی اجمالی به تعداد میلیونی دانشجویان، دانش آموختگان و اعضای هیأت علمی دانشگاه ها حاکی از ظرفیتهای چشم گیر کشور برای کارآفرینی فناورانه است و بنظر می رسد تعداد فعلی شرکت های دانش بنیان (حدود ۱۰ هزار شرکت) نسبتی با ظرفیتهای کشور دراین زمینه ندارد.
زمینه سازی برای ایجاد شرکت های دانش بنیان جدید
از میان بازیگران مختلف زیست بوم فناوری و نوآوری کشور، تعدادی از آنها و خصوصاً شتابدهنده ها می توانند با تأمین ملزومات اولیه کارآفرینی مانند سرمایه بذری، آموزش و مشاوره، و فضای استقرار، نقش قابل توجهی در ایجاد کسب وکارهای دانش بنیان ایفا کنند و نرخ تولد و تثبیت شرکت های دانش بنیان را بالا برند. از ین جهت، صندوق نوآوری و شکوفایی بر آن شده است تا در قالب برنامه ای موسوم به «رویش»، با پشتیبانی از شتابدهنده های دانش بنیان در قالب هم سرمایه گذاری، تسهیلات و خدمات توانمندسازی، زمینه را برای ایجاد شرکت های دانش بنیان جدید فراهم سازد.
با عنایت به اینکه شرکت های دانش بنیان بواسطه ماهیت خصوصی خود، مصداق عینی مشارکت مردم در حوزه اقتصاد محسوب می شوند، برنامه رویش یکی از برنامه های ۸ گانه صندوق در امتداد تحقق شعار سال جهش تولید با مشارکت مردم شمرده می شود.
تسهیلات طولانی مدت ۵۰ میلیاردی برای خرید تجهیزات فنی و آزمایشگاهی
مهمترین خدمات صندوق نوآوری به شتابدهنده های دانش بنیان در برنامه رویش عبارت است از هم سرمایه گذاری با شتابدهنده های دانش بنیان منتخب در موضوعات اولویت دار با نسبت ۱ به ۱ تا سقف ۱ میلیارد تومان به ازای هر طرح، اعطای تسهیلات قرض الحسنه سرمایه بذری به ازای قراردادهای شتابدهی تا سقف ۲ میلیارد تومان، اعطای کمک هزینه بلاعوض تحقیق و توسعه (موسوم به گرنت) تا سقف سالانه ۵ طرح، هرکدام به میزان حداکثر ۵۰۰ میلیون تومان برای طرح های واجد اکتساب فناوری و اعطای تسهیلات قرض الحسنه ودیعه رهن تا سقف ۳ میلیارد تومان به هر شتابدهنده (قابل تمدید تا ۳ سال).
اعطای تسهیلات طولانی مدت با نرخ ۱۶ درصد برای خرید تجهیزات فنی و آزمایشگاهی در مقیاس محدود تا سقف ۵۰ میلیارد تومان، اعطای خدمات بلاعوض توانمندسازی (شامل آموزش و مشاوره، حفاظت مالکیت فکری، توسعه بازار و دریافت مجوزها و استانداردها) و کمک به شتابدهنده ها بمنظور معرفی استارت آپ ها و هسته های فناور سرمایه پذیر به سرمایه گذاران در قالب رویدادهای جذب سرمایه و همین طور تأمین رایگان فضای برگزاری کارگاه ها و بوت کمپ های آموزشی و رویدادهای پیش شتابدهی یا جذب سرمایه از دیگر تسهیلات اعطایی صندوق محسوب می شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب