ورزش ارزش ها

ورزش ارزش ها

ایت بال: ورزش پهلوانی و زورخانه ای كه قدمتی كهن دارد، روز گذشته 10 سالگی ثبت این میراث معنوی در یونسكو را با رونمایی از تمبر پهلوان تهرانی «سیدحسن رزاز» جشن گرفت تا یكبار دیگر یادآوری كند كه خاستگاه ورزش باستانی ایران و ورزش زورخانه ای، ورزش ارزش هاست.



آیین های ورزش پهلوانی و زورخانه ای ایران که در ۱۶ نوامبر ۲۰۱۰ (۲۵ آبان ۱۳۸۹) در اجلاس کنیا بعنوان میراث معنوی بشریت به ثبت سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) رسیده است، اما همسایگان ایران هر بار مدعی یا مصادره میراث فرهنگی-معنوی می شوند یک دفعه تار، یک دفعه چوگان، موسیقی، مینیاتور، قهوه خانه، شب یلدا و جنگل های هیرکانی و این دفعه ورزش پهلوانی.

در پس این رشته اتحادیه جهانی کشتی که اقبال خوبی هم به کشتی پهلوانی دارد، بعضی از کشورها نظیر ترکیه، جمهوری آذربایجان یا روسیه مدعی خاستگاه این رشته هستند و این مساله در ارتباط با ورزش زورخانه ای نیز صدق می کند. گرچه این مساله در بازی های همبستگی کشورهای اسلامی ۲۰۱۷ باکو هم مشهود بود، بطوریکه نماد ورزش زورخانه ای و حتی پوریای ولی به نام کشور خود ثبت کرده بودند که با اعتراض ایران روبرو شد.

اما این میراث اصیل ایرانی که به صورت یک سیستم چند بعدی ورزشی، فرهنگی، هنری، اخلاقی، عرفانی ابداع و استمرار یافته است، ریشه در جهان بینی دینی، اسطوره های حماسی و سبک زندگی ایرانیان دارد. بعد از ظهور اسلام و در سایه محبت ایرانیان به مولا و مقتدای جوانمردان با آیین فتوت زینت و تکامل یافت. بدینگونه، در طول تاریخ این سرزمین ورزش باستانی، مرشد و زورخانه همیشه حافظ و یادآور سنت و منش پهلوانی و ولایت حیدر کرار بوده است.

ورزش زورخانه ای آداب و سنتی خاص هم دارد که با پیروی از پهلوانان و دلاوران افسانه ای دوره باستانی و تاسی از پیشوای اولین شیعیان و جوانمردان، خُلق و خوی مردانگی و مروت و جوانمردی را در ورزشکاران برمی انگیزد یا نیرو می بخشد. این خاصیت های نیکو در قالب شعرها و داستان هایی به صورت آهنگین و به همراهی «ضرب زورخانه» که مهم ترین ساز این نوع موسیقی است نمود پیدا کرده است.

ورزش باستانی در میان ورزشکاران به احترام و ادب معروف و با اصول زیادی هم راه است. شعار ورزش باستانی پرورش روح و جسم است بطوریکه شیعیان معتقدند که زورخانه مسجد دوم شیعیان است؛ اما در نسل جدید ورزشکاران این آداب و رسوم کمرنگ شده است. گرچه ورزش زورخانه ای امروزی با ورزش چند سال اخیر تفاوت خیلی از نظر ظاهری و نوع ورزش کرده است. امروز مسابقه های ورزش باستانی به صورت تیمی در یکی از شهرهای کشور صورت می گیرد که در آن هر تیم شامل ۱۰ نفر است؛ یک نفر مرشد، ۸ ورزشکار و یک میاندار که ورزش را با پیچیدگی بسیار زیادی نسبت به ورزش ساده زورخانه انجام می دهند.

اما در کنار این تغییرات اولین بازوبند پهلوانی در ۱۳۲۳ بربازوی پهلوان «مصطفی طوسی» بسته شد که این آیین تا به امروز تداوم یافته است. تا پیش از انقلاب بازوبند پهلوانی بر بازوی ۹ پهلوان بسته شد که معروف ترین آنان جهان پهلوان «غلامرضا تختی» است.

این آیین بازوبند پهلوانی پس از انقلاب دنبال شد که تا به امروز ۲۲ بازوبند بر بازوان پهلوانان بسته شد.

این منش پهلوانی و ورزش زورخانه ای از خصلت های فرهنگی و اخلاقی ایرانی است که علاوه بر محوریت سلامت، نشاط جسمی و روحی و تقویت روحیه تعاون و همگرایی، مدرسه ای از پرورش خصلت های مثبت اخلاقی و تربیت انسان وارسته و غیور را در خود دارد. امروز با وجود سایه سنگین فناوری مدرن ورزش زورخانه ای همچنان حیات دارد اما برای تقویت جایگاه آن در زمره ورزش های حرفه ای نیازمند حمایت ویژه است و شاید وقت آن رسیده که برای بازبینی جدی بسترهای حرفه ای شدن ورزش زورخانه ای گام برداشته شود.

برهمین اساس آیین دهمین سالگرد ثبت آیین های ورزش های زورخانه ای ایران در یونسکو با حضور مسئولان وزارت ورزش و جوانان، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، شرکت ملی پست ایران و دیگر مسئولان در زورخانه ملی شهید فهمیده تهران انجام شد.

در این مراسم به سبب در نظر گرفتن شرایط موجود جهت حفظ سلامتی هموطنان عزیزمان و رعایت دستورالعمل های بهداشتی و انجام فاصله گذاری اجتماعی جهت مقابله با ویروس منحوس کرونا با تعداد کمی از مدعوین اجرا شد. این مراسم با ضرب و نوای مرشد سیدمحمدعلی اسحاقی از استان قم که با اشعار پندآمیز خود حضار را به هیجان آورده و حال و هوایی خاص و معنوی حاکم شده بود.

سخنرانی «رمضانعلی سبحانی فر» رئیس شرکت ملی پست ایران و «عبدالحمید احمدی» معاون وزیر ورزش و جوانان در ارتباط با اهمیت توسعه همگانی ورزش زورخانه ای و فراگیری فرهنگ پهلوانی در سطوح ملی و بین المللی از دیگر بخش های این مراسم بود.

رونمایی از تمبر پهلوان سیدحسن رزاز با حضور حاج محمدحسن جوهرچی یادگار پهلوان فقید و اسطوره ای ایران سیدحسن شجاعت (رزاز) و تجلیل از کسانی که در پروسه چاپ این اثر باارزش دخیل بودند از قسمت های پایانی این مراسم بود.



منبع:

1399/08/26
14:41:31
5.0 / 5
975
تگهای خبر: آموزش , بازی , تیم , جت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
بیلیارد