حمایت معاونت علمی از توسعه ریزشبکه ها برای افزایش تاب آوری صنعت برق
ایت بال: معاون توسعه شرکتهای دانش بنیان معاونت علمی اعتقاد دارد برای افزایش تاب آوری صنعت برق، ریزشبکه های الکتریکی خودتامین با بهره گیری از مولد های کوچک وسامانه های خورشیدی ابزار مناسبی هستند.
به گزارش ایت بال به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، تورج امرایی، معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی، ضمن اشاره به گستردگی شبکه برق کشور اظهار داشت: شبکه های انرژی الکتریکی مقیاس بزرگ همانند شبکه برق سراسری ایران اغلب در یک گستره جغرافیایی وسیع طراحی، ساخته و بهره برداری می شوند. شبکه سراسری برق ایران با نزدیک به ۵۷ هزار کیلومتر مدار خط انتقال ۴۰۰ و ۲۳۰ کیلوولت و ۷۹ هزار کیلومتر مدار خط فوق توزیع ۱۳۲ و ۶۳ کیلوولت بزرگ ترین شبکه انتقال برق در خاورمیانه و در زمره شبکه های مقیاس بزرگ جهان به شمار می آید.
وی اضافه کرد: ظرفیت اسمی تولید برق در ایران نزدیک به ۱۰۰ هزار مگاوات با حداکثر قدرت قابل تولید ۶۵ هزار مگاوات است و برآورد می شود تولید ناویژه شبکه ملی برق کشور در سال ۱۴۰۴ از حدود ۴۰۰ تراوات ساعت هم فراتر رفته باشد
تغییر الگوی تولید برق در جهان
امرایی ضمن اشاره به تغییر رویکرد جهانی در عرصه تولید انرژی الکتریکی اظهار داشت: به علل مختلفی همچون طولانی بودن زمان ساخت نیروگاه های بزرگ و خطوط انتقال ولتاژ بالا، دستاوردهای محیط زیست، مخاطرات امنیتی و هم تلفات انرژی به سبب فاصله طولانی میان محل تولید و مصرف، الگوی تولید متمرکز و مقیاس بزرگ درحال تغییر است.
به گفته وی، امروزه تلاش می شود سیستم های انرژی الکتریکی در نزدیکی محل مصرف، اما در ابعاد کوچک تر از نظر توان الکتریکی و سطح ولتاژ طراحی و بهره برداری شوند.
معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی در توضیح مفهوم ریزشبکه الکتریکی بیان نمود: ریزشبکه الکتریکی به مجموعه به هم پیوسته ای از تجهیزات الکتریکی همچون مولدهای مقیاس کوچک (اعم از تجدیدپذیر یا حرارتی)، بارهای مصرفی، ذخیره سازها و شبکه الکتریکی واسط گفته می شود که می تواند بصورت مستقل از شبکه برق اصلی (در حالت جزیره ای) یا بصورت متصل به شبکه سراسری بالادست فعالیت کند.
ضرورت اجرای برنامه ملی راه اندازی ریزشبکه ها
امرایی تاکید کرد: طراحی و اجرای «برنامه ملی راه اندازی ریزشبکه های الکتریکی برای افزایش تاب آوری صنعت برق» با تأکید بر ساختمان ها و مراکز حساس و حیاتی همچون بیمارستان ها، ایستگاههای پمپاژ آب و مراکز داده و هم برخی صنایع کوچک و متوسط، یک لزوم ملی است.
وی اضافه کرد: برای افزایش تاب آوری صنعت برق ایران و مراکز و صنایع وابسته به آن، حرکت به سوی خودتأمینی در محل مصرف ضروری است؛ به شکلی که وابستگی بالاتر از ۹۵ درصدی فعلی میزان تولید ویژه انرژی برق کشور به نیروگاه های بزرگ و متوسط به سطح پایین تری کم شود. در این راه، ریزشبکه های الکتریکی با سودجستن از مولدهای مقیاس کوچک همچون سیستم های خورشیدی و مولدهای حرارتی کوچک مقیاس ابزار مناسبی برای تحقق این هدف به شمار می آیند.
توانمندی شرکت های دانش بنیان در ساخت تجهیزات نیروگاهی
امرایی ضمن اشاره به ظرفیتهای فناورانه کشور اظهار داشت: حالا در ایران شرکت های دانش بنیان بزرگ، توربین ها و ژنراتورهای مقیاس بزرگ و متوسط نیروگاهی را مبنی بر طراحی ایرانی تولید می کنند و بخش عمده ای از ظرفیت کنونی تولید برق کشور، از توربین ها تا ژنراتورها، محصول شرکت های دانش بنیان داخلی است.
وی اضافه کرد: بطور نمونه، شرکت های دانش بنیان ایرانی نیروگاه های گازی سیار قابل حمل با ظرفیت ۲۵ مگاوات را تولید می کنند که در کمتر از یک ماه نصب و راه اندازی می شود. همینطور این شرکتها توانایی تولید توربوژنراتورهای صنعتی تا ظرفیت ۲۵ مگاوات را دارند که تعدادی از این طرح ها با کارفرمایی وزارت نفت در قالب طرح تولید بار اول و با مجوز معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری در حال اجرا می باشد.
ضرورت توسعه مولدهای کوچک مقیاس
وی با اعلان اینکه ظرفیتهای بالای ۲۵ مگاوات در زمره نیروگاه های مقیاس متوسط و بزرگ قرار می گیرند، اضافه کرد: برای تحقق تولید پراکنده مبتنی بر مولدهای مقیاس کوچک، علاوه بر توسعه نیروگاه های بادی و خورشیدی، توسعه میکروتوربین های گازی و دیزل ژنراتورها هم باید در برنامه دولت قرار گیرد.
امرایی اشاره کرد: حالا خیلی از مراکز مصرف، مولدهای مقیاس کوچک گازی و دیزلی مورد نیاز خود برای برق اضطراری یا خودتأمینی را از خارج کشور تأمین می کنند. در صورت تحریک تقاضا و رونق تالار برق آزاد در بورس انرژی ایران، کشش فناوری ایجاد می شود و امکان بومی سازی انواع مولدهای مقیاس کوچک گازی و دیزلی از چند صد کیلووات تا چند مگاوات با مشخصات و بازده قابل مقایسه با نمونه های جهانی فراهم خواهد شد.
پیشرفت در عرصه انرژی های تجدیدپذیر
وی در ادامه ضمن اشاره به ظرفیتهای فناورانه کشور در عرصه انرژی های تجدیدپذیر اظهار داشت: در حوزه توربین های بادی، یکی از شرکت های دانش بنیان بزرگ کشور حالا توربین های بادی ۲.۵ مگاواتی تولید می کند و تا حالا بالاتر از ۱۰۰ مگاوات از این توربین ها در کشور نصب شده است.
امرایی همینطور در رابطه با توسعه فناوری خورشیدی اضافه کرد: در عرصه نیروگاه های خورشیدی، ظرفیت تولید پنل با نیاز کشور فاصله قابل توجهی دارد. در عرصه فناوری اینورتر خورشیدی هم معاونت علمی به عنوان دستگاه متولی توسعه فناوری در کشور و سازمان انرژی های تجدیدپذیر و راندمان انرژی برق (ساتبا) به عنوان دستگاه متقاضی فناوری، فرآیند بومی سازی مبدل های خورشیدی را در قالب طرح تولید بار اول با مشارکت پنج شرکت دانش بنیان شروع کرده اند.
الزامات تحقق برنامه ریزشبکه ها
معاون توسعه شرکت های دانش بنیان معاونت علمی در ادامه به الزامات اجرایی این برنامه اشاره نمود و اظهار داشت: انتخاب مراکز و صنایع هدف برای راه اندازی ریزشبکه و مولدهای مقیاس کوچک، تبیین سازوکار تأمین مالی برمبنای ظرفیتهای قانونی، تعیین میزان کل ظرفیت تولید مقیاس کوچک برای دستیافتن به حداقل سطحی از تاب آوری و هم تدوین مقررات زیست محیطی برای به کارگیری مولدهای کوچک مقیاس گازی و دیزلی در کلان شهرها همچون اقدامات مهم برای تحقق این برنامه است.
وی تاکید کرد: اجرای این برنامه نیازمند همکاری نزدیک وزارتخانه های نیرو، نفت و صنعت، معدن و تجارت با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری است.
هدف گذاری برای افزایش سهم تولید پراکنده
امرایی در آخر اشاره کرد: اقدام معاونت علمی در طراحی و راه اندازی ریزشبکه های خورشیدی هیبریدی در سازمانهای دولتی شهر تهران و استانها و هم دفاع از شرکت های دانش بنیان در ساخت مولدهای مقیاس کوچک در قالب طرح تولید بار اول، زمینه را برای توسعه مولدهای کوچک مقیاس و راه اندازی ریزشبکه های الکتریکی فراهم آورده است.
وی اضافه کرد: دستیافتن به سهم ۲۰ تا ۳۰ درصدی از کل تولید ویژه انرژی برق سالانه کشور با اتکا به منابع تجدیدپذیر غیرآبی و مولدهای مقیاس کوچک حرارتی در یک افق پنج ساله دستاوردی قابل توجه خواهد بود که با برنامه ریزی دقیق و هماهنگی میان دستگاه های متولی قابل تحقق است.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب