سرپرست و اعضای هیات علمی پژوهشگاه علوم ورزشی در ایسنا

شریف نژاد: دوپینگ تزریقی و مكمل در آینده جایی ندارد، آماده اجرای طرح های پژوهشی وزارت ورزشیم

شریف نژاد: دوپینگ تزریقی و مكمل در آینده جایی ندارد، آماده اجرای طرح های پژوهشی وزارت ورزشیم

ایت بال: رییس پژوهشگاه علوم ورزشی بر این باور است كه رویكرد اصلی پژوهشگاه نگاه به آینده و انجام كار ملی است و وظیفه خود می داند كه با تمام توان برای مشاركت و اجرای طرح های تحقیقاتی و پژوهشی در كنار وزارت ورزش و جوانان باشد. در صورتیكه وزارت ورزش به اعلام آمادگی پژوهشگاه پاسخ مثبت بدهد.


به گزارش ایت بال به نقل از ایسنا، پژوهشگاه علوم ورزشی كه از سال 77 تاسیس شده و امروز بیستمین سال فعالیت خویش را سپری می كند، در خلال این سال ها با مشكلات و چالش های زیادی مواجه بوده و بنا به نقل از سرپرست جدید پژوهشگاه علوم ورزشی امروز به یك ثبات و آرامش نسبی رسیده است. البته وی بر این باور است كه رویكرد اصلی پژوهشگاه نگاه به آینده و انجام كار ملی است و وظیفه خود می داند كه با تمام توان برای مشاركت و اجرای طرح های تحقیقاتی و پژوهشی در كنار دانشكده ها و دستگاه های اجرایی ورزش كشور و به خصوص وزارت ورزش و جوانان باشد، در صورتیكه وزارت ورزش به اعلام آمادگی پژوهشگاه پاسخ مثبت بدهد.
شریف نژاد در عین حال با اشاره به رشد سریع علم و تكنولوژی در ورزش اعتقاد دارد كه سال های آینده سال های دوپینگ خوردنی و تزریقی در ورزش نیست، بلكه، دوپینگ ها از نوع دوپینگ های تكنولوژی است و ما در این حوزه و عرصه اگر فعالیت خویش را شروع نكنیم و خویش را به دنیا نرسانیم، بطور قطع سال های آینده عقب افتادگی ما معنادار خواهد بود.
علی شریف نژاد، سرپرست پژوهشگاه علوم ورزشی به همراه علی كاشی، سرپرست معاونت پژوهشی، محمد شریعت زاده، معاونت فناوری پژوهشگاه، عبد ا... آقاجانی، معاونت پشتیبانی و منابع انسانی و رضا فتحی مدیر روابط عمومی پژوهشگاه علوم ورزشی به مناسبت هفته تربیت بدنی با حضور در ایسنا ضمن بررسی مسائل و مشكلات پیش روی طرح های پژوهشی ورزش كشور، توسعه یافته های پژوهشی و كاربردی كردن نتایج تحقیقات در سطح ورزش كشور، پایش سلامت پرسنل سازمانها، عملیاتی كردن طرح های تحقیقاتی برپایه نیاز جامعه ورزرش كشور، درآمدزایی با استفاده از اجرای استارت آپ ها و اعلام آمادگی پژوهشگاه برای اجرای طرح های تحقیقاتی و پژوهشی دستگاه های اجرایی، وزارت ورزش و جوانان و كمیته ملی المپیك را از اهداف و ماموریت های اصی پژوهشگاه در آینده عنوان كردند.
مشروح گفت وگوی ایسنا با سرپرست و اعضای هیات علمی پژوهشگاه علوم ورزشی را در ادامه می خوانید.

*نگاه پژوهشگاه رو به آینده و رویكرد ملی است

شریف نژاد: از سال 77 كه پژوهشگاه تحت عنوان پژوهشكده علوم ورزشی شكل گرفت، امسال افتخار آنرا داشتیم كه بیستمین سالگرد پژوهشگاه را با حضور خانواده علوم ورزشی جشن بگیریم. این 20 سال در مقایسه با تعدد گرایش ها و تخصص های دیگر علوم در عرصه فنی و پزشكی عمر زیادی نیست. در این مدت كوتاه هرچند پژوهشگاه علوم ورزشی وظایف خویش را به نحو احسن انجام داده، اما مساله این است كه رشد و توسعه دانش و تكنولوژی با سرعت فراگیری در حال رخ دادن است كه ما هر چقدر تلاش نماییم، باز هم عقب ماندگی هایی در این حوزه داریم.
پژوهشگاه در سال های گذشته با مسائل و مشكلات زیادی مواجه بوده و الان به یك ثبات نسبی رسیده است. به همین خاطر در مقطع كنونی نگاه ها رو به آینده است و اهداف بلندی كه برنامه ریزی كرده ایم برپایه چارچوب و وظایفی كه از سوی اسناد بالا دستی وزارت علوم تعیین شده وظایف خویش را در این چارچوب انجام می دهیم. مسائل كلانی كه در این مقطع برای آن برنامه ریزی كرده ایم رویكرد ملی و فراجناحی پژوهشگاه است. پژوهشگاه در حقیقت یكسری اعضای هیات علمی متخصص و فارغ التحصیلان جوان و خوب درس خوانده در بهترین دانشگاههای داخل و خارج از كشور را دارد. این ظرفیت و پتانسیل در داخل پژوهشگاه برای انجام یكسری طرح های تحقیقاتی وجود دارد و پژوهشگاه می تواند به صورت مستقل از عهده اجرای طرح های سفارش محور و تحقیقاتی برآید، اما از انجا كه رویكرد پژوهشگاه نگاهی ملی و فراجناحی است به همین جهت تمام تلاش خویش را خواهد نمود كه طرح های ملی با حضور و مشاركت اعضای هیات علمی دانشكده ها و گروه های تربیت بدنی سراسر كشور اجرا نماید. هم اكنون 68 عنوان طرح پژوهشی در پژوهشگاه در حال اجراست كه از این تعداد 30 عنوان آنرا اعضای هیات علمی پژوهشگاه مجری اصلی طرح ها هستند و ۳۸ عنوان از طرح های پژوهشگاه توسط اعضای هیات علمی خارج از پژوهشگاه اجرا می گردد. این مساله نشان داده است پژوهشگاه به آن رشدی كه انتظار داشتیم رسیده است. بطور قطع باید در این مسیر فعالیت بیشتری صورت بگیرد.






*طرح های بین المللی پژوهشگاه یكی از اولویت های اصلی ماست

هدف ما اجرای كارهای مشترك با دانشگاه ها است. البته كار مشاركتی به این مفهوم نیست كه دانشگاه ها بخواهند كاری را در پژوهشگاه انجام دهند، بلكه تعریف از كار مشترك این است كه شرایط تعامل اجرای طرح تحقیقاتی در دانشگاه و پژوهشگاه وجود داشته باشد. این اولویت پررنگ تر می شود، در صورتیكه آن طرح تحقیقاتی جنبه بین المللی پیدا كند. دوم این كه طرح تحقیقاتی كه از سوی یك دانشگاه یا عضو هیات علمی بیرونی پیشنهاد می گردد باید طوری باشد كه نیاز منطقه ای خویش را تشخیص داده و برپایه ان پروپوزال خویش را تنظیم كرده باشد. این خصوصیت ها اگر در آن طرح تحقیقاتی وجود داشته باشد پژوهشگاه هم در آن طرح مشاركت خواهد نمود و وظیفه خود می داند كه بر روی این گونه ایده ها سرمایه گذاری نماید. این یكی از مسائل كلانی است كه برنامه ریزی كرده ایم تا اجرای طرح های مشاركتی با اعضای هیات علمی بیرون از پژوهشگاه بدین سان عملیاتی شود. رویكرد دومی كه پژوهشگاه به دنبال آن است، كارهای بین المللی است. طی سال های گذشته یازده همایش بین المللی را برگزار كردیم و هم اكنون هم آماده برگزاری دوازدهمین همایش بین المللی هستیم. در این سال ها طی رصدی كه در همایش های بین المللی سال های گذشته داشتیم به این نكته رسیدیم كه بیشترین بار بین المللی حوزه علوم ورزشی را پژوهشگاه بر عهده داشته است. هم اكنون خوشحال هستیم كه كم كم دانشكده های علوم ورزشی ما در مناطق خاصی به این امر مهم رسیده اند و تلاشهایی در این زمینه انجام داده اند. وقتی پژوهشگاه می بیند یك دانشكده یا گروهی در یك نقطه كشور به این رشد می رسد ما هم در كنار آنها خواهیم بود و در این مسیر از آن حمایت می نماییم ولی هم اكنون طرح های بین المللی پژوهشگاه یكی از اولویت های مجموعه ماست و با تمام مشكلات و چالش هایی كه وجود دارد و با همه حساسیت ها و دقت نظر در مسائل كاری، پژوهشگاه طرح های پژوهشی مشترك بین المللی را برنامه ریزی می كند.

*سالهای آینده دوپینگ تزریقی و خوردنی در ورزش علمی نیست
یكی دیگر از مسائلی كه پژوهشگاه در این مسیر و برای آینده برنامه ریزی كرده، "ایجاد فضای كسب و كار" در قالب پشتیبانی از طرح های استارت آپ های ورزشی است. اعتقاد من بر این است سال های آینده سال های دوپینگ خوردنی و تزریقی در ورزش نیست، بلكه سال های آینده دوپینگ از نوع دوپینگ تكنولوژی است و ما در این حوزه و عرصه اگر فعالیت خویش را شروع نكنیم و خویش را به دنیا نرسانیم بطور قطع سال های آینده عقب افتادگی ما از ورزش دنیا معنادار خواهد شد.
پژوهشگاه با رصد جامعه و اتفاقاتی كه در دنیا رخ می دهد اهداف خویش را باز طراحی نموده و با خلاقیت به صورت سازمان یافته برای مبحث تكنولوژی های ورزشی برنامه ریزی نموده است. هم اكنون تنها مركز نوآوری و فناوری ورزش ایران توسط پژوهشگاه و با حمایت معاونت علمی ریاست جمهوری به صورت سازمان یافته شكل گرفته و در حال اجرای وظیفه است. به صورتی كه به مناسبت هفته "تربیت بدنی" پژوهشگاه علوم ورزشی از 12 عنوان طرح فناوری پژوهشی با مبلغی بالغ بر 200 میلیون تومان حمایت كرد كه امیدوارم محصولات این طرح ها در آینده نزدیك در پژوهشگاه رونمایی و به جامعه ورزش معرفی شوند. همینطور یكی از خصوصیت های پژوهشگاه این است كه اصلا به دنبال روزمرگی نیست و مرتب در جامعه اتفاقات را رصد می نماییم و در حد توان، بضاعت پژوهشگاه و اختیاراتی كه داریم كارها برنامه ریزی و به صورت عملیاتی در جهت پاسخ به نیاز جامعه پیش می رویم.

* نمایشگاه تجهیزات ورزشی تنها در معرفی مكمل ها یا بدنسازی خلاصه شده است

تنها متولی علمی ورزش كشور كه در نمایشگاه تجهیزات ورزشی حضور فعال داشتیم و خدمات علمی به جامعه ورزش عرضه دادیم، پژوهشگاه بود. در این نمایشگاه كه حضور پیدا كردم بسیار تاسف خوردم، چونكه تنها چیزی كه عرضه شده بود، مكمل بود. آیا ورزش كشور فقط مكمل یا بدنسازی است. به صورتی كه پررنگ ترین بخش تجهیزات مربوط به مكمل ها بود. امیدوارم بتوانیم تاثیر خویش را بگذاریم تا در سال های آینده حضور دانشگاهیان و رشته های مختلف ورزش كشور در آن نمایشگاه پررنگ تر دیده شود. البته این مساله تا حالا مغفول مانده و این یكی از مسائلی است كه پژوهشگاه در این زمینه رصد كرده و در حد توان در بطن جامعه حضور داشته و نتایج تحقیقات خویش را به مخاطب خود اطلاع رسانی كرده است. به هر حال وظیفه ما بر این بود كه در نمایشگاه حضور پیدا نماییم و عرضه خدمات علمی دهیم. هفته پژوهش یكی از هفته هایی است كه از سوی وزارت علوم دانشگاههای برتر ایران در این نمایشگاه حضور پیدا می كنند و محصولات خویش را عرضه می دهند. تنها نماینده علمی ورزش كشور پژوهشگاه است كه خوشبختانه در پنج دوره اخیر پژوهشگاه جزو غرفه های برتر معرفی شده است و این نشان از حضور موثر و مفید پژوهشگاه بوده است. امسال معاونت وزارت علوم به پژوهشگاه گفته است كه ما می توانیم یك روز را در هفته پژوهش به نام "روز ورزش" در هفته پژوهش مطرح نماییم. پژوهشگاه در حال فراهم كردن مقدمات شرایط كار است. به هر صورت این موفقیت نتیجه چند سال تلاش و معرفی محصولات و كار مداوم است. تمام همكاران ما در این چند سال به صورت دلی فعالیت كردند تا به این نقطه رسیدیم. اهمیت این برتری از از این منظر است كه در برابر همه دانشگاهها همچون شریف، امیر كبیر و... موضوعات مهمی همچون نانو، تكنولوژی پیشرفته ماهواره ای و... كه در این مجموعه ها وجود داشته پژوهشگاه توانسته هر سال بین 10 غرفه یا دانشگاه برتر عنوان غرفه برتر را به خود اختصاص بدهد. امیدوارم امسال هم فعالیت های خویش را همانند سال های گذشته پیش ببریم تا برای ششمین بار غرفه برتر را به خود اختصاص دهیم.

* كارورزی پژوهشی فرصت مناسب برای محققان جوان
یك مورد دیگر كه پژوهشگاه برای آن برنامه ریزی كرده و كارهایی در این زمینه صورت گرفته است، استفاده یا تولید بستر مناسب برای محققان جوان در قالب كمك محقق است. در حقیقت فارغ التحصیلان جوان كشور می توانند با حضور در پژوهشگاه و در كنار اعضای هیات علمی یا مجریان اصلی در قالب دوره های كارورزی پژوهشی فعالیت های خویش را به صورت یك دوره علمی در آزمایشگاه و در كنار اساتید مجرب علمی بگذارند و این یك رزومه علمی خوبی برای آنها خواهد بود و در این مسیر هم از امتیازات مادی و معنوی مشاركت در پروژه ها بهره مند می شوند. به تازگی پژوهشگاه تفاهمنامه ای را با سازمان ملی نخبگان امضا كرده كه این تفاهمنامه بستری را برای حضور نخبگان به صورت كاملا سازمان یافته در حوزه ورزش فراهم می آورد.
پژوهشگاه به صورت مستقیم متولی دانشجو نیست و خودمان دانشجو نداریم، اما بستر آنرا فراهم نموده ایم تا كارهایی كه در دانشگاه ها انجام می گردد در قالب یك طرح پژوهشی كلان تر توسط دانشجویان انجام و ما از آن حمایت می نماییم.

*هر طرح پژوهشی الزاما به نتیجه اثربخش ختم نمی شود

وظیفه ما در پژوهشگاه انجام طرح های پژوهشی است. اجرای طرح پژوهشی به شكلی مثل یك كار كشاورزی است. شما باید امروز بذر را بكارید، مراقبت و هدایت كنید و حمایت لازم را از آن به عمل آورید. خوراك به آن بدهید تا در چند سال آینده به ثمر بنشیند. این نتیجه پیگیری مستمر سال های گذشته پژوهشگاه بوده تا ما بتوانیم به موفقیت های خوبی امروز دست پیدا نماییم. این نمونه های علمی هم اكنون به جایی رسیده كه سازمان سنجش كشور به پژوهشگاه برای اجرای آزمون عملی كار سفارش می دهد. در حقیقت اینها تلاش هایی است كه پژوهشگاه در گذشته انجام داده و امروز به ثمر نشسته است. یك محقق در فرایند كاری پژوهشی روی موضوعی تحقیق می كند كه نتیجه بدهد. ما هم اكنون در آزمون عملی به این نكته رسیده ایم كه در قالب اجرای طرحهای پژوهشی این كار را برنامه ریزی نماییم. مثلا در حوزه كودكان پژوهشگاه چهار دوره سمینار و دوره های مختص تربیت مربی برای كودك اجرا كرده است. اعضای هیات علمی روی این مورد به صورت تخصصی كار كرده اند و یافته های پژوهشی آن به صورت پكیج آموزشی ملی و بین المللی تبدیل گشته است. در حوزه كم توان ذهنی هم اعضای هیات علمی در این مورد كارهای پژوهشی انجام داده اند كه نتیجه این پژوهش ها به ایجاد دانش فنی رسیده است. گاهی اوقات دانشجویان و محققان فكر می كنند، كار پژوهشی كه انجام می دهند باید به یك جواب مفهوم دار برسند. در صورتیكه در دنیای واقعی علم حتی اگر كاری صورت بگیرد و حتی اگر نتایج آن تحقیق جواب هم نداد، ارزش والایی دارد. ازاین رو هر طرح پژوهشی الزاما به یك نتیجه اثربخش ختم نمی گردد.
* به دنبال تهیه استارت آپی هستیم تا دانشجویان توانایی ایده پردازی بیشتری داشته باشند
ماهیت كار ما بر این است كه بعنوان یك بخش دولتی بستری را فراهم نماییم برای محققان جوانی كه ریسك كارهای خویش را نمی توانند تحمل كنند. چون بازار فضای رقابتی با فضای دانشگاه متفاوت می باشد و در دانشگاه كار پژوهشی در یك چارچوب مشخص انجام می گردد و اگر بخواهید در آن تجاری سازی صورت بگیرد با چالش های زیادی مواجه می شویم. ما وظیفه خود می دانیم تا بستر پشتیبانی از استارت آپ ها را مهیا نماییم كه ریسك كارهای دانشجویان را كمتر نماییم تا توانایی انجام كار و ایده پردازی بیشتری را به دانشجویان و فارغ التحیلان جوان كشور بدهیم. هم اكنون پژوهشگاه با همكاری یك تیم دیگر در حوزه استعدادیابی ژنتیكی كار می كند. آیا فكر می كنید استعدادیابی ژنتیكی همین طور به وجود آمده است، بلكه باید بگویم در داخل كشور یك گروه تحقیقاتی فعالیتی انجام دادند تا الان به مرحله ظهور رسیده است. ما می توانیم تیم های مختلفی را در مدارس مستقر نماییم كه به صورت ژنتیكی، استعدادیابی ورزشی انجام دهند. پژوهشگاه هم اكنون در نقطه ای ایستاده كه تولید دانش فنی می كند و دانشگاه علوم پزشكی متقاضی این دانش فنی است. در پژوهشگاه صرفا كار پژوهش برای پژوهش نیست ما اعتقاد داریم نتایج كارهای ما باید كاربردی باشد. در این مسیر برنامه ریزی می نماییم و پژوهشگاه بعنوان R&D ورزش كشور به اداره كل تربیت بدنی وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش، دانشگاه علوم پزشكی ایران و سازمان بهزیستی خدمات عرضه می دهد.
*آماده اجرای طرح های پژوهشی وزارت ورزش هستیم
دكتر سلطانی فر، وزیر محترم ورزش و جوانان آخرین نشستی را كه در كانون مربیان فوتبال داشت، یك جمله را مطرح نمودند و به آن اشاره داشتند كه رویكرد وزارت ورزش و جوانان ا شتراك است نه اختلاف. پژوهشگاه تربیت بدنی وزارت علوم وظیفه خود می داند كه با تمام توانش برای مشاركت در اجرای طرحهای تحقیقاتی در خدمت وزارت ورزش و جوانان باشد. اگر سلطانی فر رویكردشان بر این مبناست ما از پژوهشگاه اعلام آمادگی كامل می نماییم كه در كنار وزارت ورزش و جوانان خواهیم بود و وظایف و رسالتی كه بر عهده ماست را انجام خواهیم داد. پژوهشگاه فقط تعداد اعضای هیات علمی خویش را ندارد، بلكه پژوهشگاه ملی است و در این زمینه هم نمونه كارهایی را انجام داده است. هم اكنون به دنبال اجرای سه عنوان طرح پژوهشی از اداره كل تربیت بدنی وزارت علوم هستیم كه توسط پژوهشگاه تنظیم و به تمام گروه های تربیت بدنی دانشگاههای سراسر كشور اطلاع رسانی شده است. در حقیقت یك فضای رقابت علمی كاملا منصفانه ای را تولید كردیم تا بهترین پروپوزال توسط بهترین افراد با كمترین هزینه ممكن صورت گیرد. نگاه من به گذشته نیست، بلكه نگاه من به آینده است. رویكرد پژوهشگاه به آینده یك كار ملی است. ما هم اعلام آمادگی می نماییم كه با تمام توان و امكانات برای انجام طرح های پژوهشی سفارش محور در اختیار دستگاه های اجرایی و همینطور وزارت ورزش و جوانان هستیم. وقتی سال قبل بودجه پژوهشی وزارت ورزش و جوانان برگشت خورد، من از این قضیه بسیار متاثر شدم. وقتی پژوهشگاه وجود دارد چرا باید طرحهای پژوهشی و بودجه پژوهشی وزارت ورزش و جوانان برگشت بخورد؟ من وظیفه خود می دانم بعنوان مسئول پژوهشگاه اعلام آمادگی كنم كه در كنار وزیر ورزش و جوانان هستم برای اجرای طرح های تحقیقاتی كه دكتر سلطانی فر سفارش می دهند. ما در پژوهشگاه به صورت كلان و ملی فراخوان عمومی می دهیم و بهترین كار پژوهشی را انجام خواهیم داد. ما حتی به صالحی امیری، رییس كمیته ملی المپیك موضوعات پژوهشی ارسال كردیم و پیگیر این قضیه هستیم و موضوعات تفاهمنامه و نقطه اشتراك خویش را به وی مطرح كردیم. این كار را پیگیری می نماییم تا به نتیجه برسیم.






* توسعه یافته های پژوهشی یكی از اهداف اصلی مدیریت جدید است

دكتر علی كاشی، معاونت پژوهشی پژوهشگاه علوم ورزشی در ادامه این نشست با بیان این كه نخستین رسانه ای كه اخبار پژوهشگاه در آن منتشر می گردد و در خلال چند سال اخیر ارتباط خوبی با آن برقرار كردیم ایسنا بود، می گوید: شریف نژاد كلید واژه ای را بیان كرد كه با استفاده از این كلید واژه می توانیم ارتباطات خویش را با ایسنا توسعه دهیم. به خاطر توجه پژوهشگاه به مبحث اطلاع رسانی یافته های پژوهشی یكی از اهداف اصلی مدیریت جدید پژوهشگاه، توسعه یافته های پژوهشی است و دو نفر از اعضای هیات علمی به صورت تمام وقت در این مجموعه حضور دارند. وظایف آنها این است كه محتوای علمی تولید شده در پژوهشگاه را استخراج كنند. حتی برای این منظور كار گروهی را تشكیل دادیم تا بتوانیم یافته های تحقیقاتی را استخراج نماییم. یك سال است كه مسئولیت پژوهشی پژوهشگاه را بر عهده دارم و رویكرد ما، مقداری متفاوت تر از سال های گذشته است. البته اعتقادی به اجرای پژوهش برای پژوهش ندارم و تلاش می نماییم تحقیقاتمان كاربردی تر باشد.

* به دنبال مرتفع كردن نیازهای پژوهشی سازمان ها هستیم حتی اگر بودجه پژوهشی نداشته باشند

در حال حاضر با 26 سازمان طرح پژوهشی كار می نماییم و بعنوان متولی ورزش كشور وظیفه خود می دانیم كه نیازهای پژوهشی سازمان ها را مرتفع نماییم حتی اگر بودجه پژوهشی نداشته باشند. 13 سازمان داریم كه با آنها طرح مشترك پژوهشی كار می نماییم و نتایج تحقیقات در این سازمان ها استفاده می گردد. بعنوان نمونه؛ در حال تدوین برنامه راهبردی فدراسیون شمشیربازی هستیم. همینطور 20 سازمان سفارش پژوهشی در حوزه ورزش را به ما ارجاع دادند و با این 20 سازمان قرارداد داریم و در حال انجام كارهای پژوهشی آنها هستیم. ازاین رو ما دیگر پژوهش برای پژوهش انجام نمی دهیم. خیلی از موسسات پژوهشی دغدغه آنها بر این است كه طرح های پژوهشی تولید می كنند و این طرح ها در كتابخانه ها استفاده نمی گردد. اما وقتی سازمانی بهره بردار باشد و به خاطر مشاركت هزینه پرداخت می كند بابت سفارش خود از آن طرح بهره برداری لازم را انجام می دهد.

*اعلام آمادگی پژوهشگاه برای انجام پایش سلامت كارمندان

ما مركز مشاوره و سلامت در پژوهشگاه افتتاح كردیم. اعضای هیات علمی در این مركز افرادی كه نیاز به مشاوره تخصصی در حوزه ورزشی دارند، آنها را مورد پایش و آزمایش قرار می دهند. تست های مختلف علوم ورزشی از آنها گرفته می گردد و برپایه نیاز به آنها برنامه تمرینی تجویز می گردد. پژوهشگاه این اعلام آمادگی را می كند كه می تواند در قالب طرح ها گزارش پایش سلامت كارمندان سازمان های مختلف را كه اعلام نیاز می كنند، از آنها تست پایش سلامت بگیرد. ما این را بعنوان الگو در جامعه انجام می دهیم و از اساتید تربیت بدنی سراسر كشور می خواهیم یافته های تحقیقاتی كه تولید كرده اند در جامعه به صورت مستقیم و به صورت یك محصول در جامعه عرضه كنند. سازمان مدیریت برنامه و بودجه 400 دستگاه را معرفی كرده اند كه بودجه پژوهشی دارند و می توانیم با آنها طرح تحقیقاتی انجام دهیم. با اغلب آنها مكاتبات لازم را انجام داده ایم. ازاین رو یكی از موضوعات مهمی كه می توان بعنوان طرح پژوهشی روی آن سرمایه گذاری انجام داد، پایش سلامت پرسنل سازمان ها است. در این نوع تحقیقات ضمن این كه سلامت افراد هر سازمان پایش می شود، برای ارتقای سلامت آنها هم برنامه داریم. 26 سازمان در فهرست ما وجود دارد. مثلا برای ورزش همگانی چهار تا از اعضای هیات علمی خویش را برای این منظور گذاشتیم كه در حوزه ورزش همگانی، سالمندان، كودكان و زنان تحقیقاتی انجام دهند و نتایج تحقیقات خویش را عرضه كنند. تعداد طرح ها بیشتر از 30 مورد است و این ها به مرحله اجرا در آمده است. در حقیقت در خلال پنج سال قبل ما نیاز محورتر كار كردیم.

* به دنبال تربیت كاروز پژوهشی هستیم
یكی از كارهایی كه پژوهشگاه انجام می دهد، هدایت رساله ها و رساله های دانشجویی در سطح دانشكده های تربیت بدنی است. در این زمینه با شش دانشكده تربیت بدنی قراردادهایی منعقد كردیم كه آنها رساله خویش را برحسب اولویت های ما انجام می دهند. مثلا 9 رساله هم اكنون درگیر كردیم تا دانشجویان روی این رساله ها كار كنند. با اساتید آنها قرارداد منعقد كردیم تا دانشجویان داده های خویش را برپایه اولویت های كه در حوزه ورزش كشور است، جمع آوری كنند و آنها را به مرحله اجرا بگذارند. علاوه بر این تاكنون 37 دانشجو فرصت مطالعاتی جذب كردیم كه عده زیادی از آنها فارغ التحصیل شده اند. ازاین رو دانشجویان طی شش ماه در پژوهشگاه بعنوان تنها نهادی كه در سطح كشور در حوزه علوم ورزشی فعالیت می كند تمرین پژوهش در جهت رساله خود انجام می دهند. این كار برای دانشجویان كشور در حال انجام می باشد. یك طرح دیگری داریم به نام «كاروز پژوهشی» كه در طرح های تحقیقاتی ملزم كردیم به تناسب بودجه ای كه در این طرح وجود دارد و گستردگی كار تحقیقاتی اعضای هیات علمی چه در پژوهشگاه و چه دانشگاه سراسر كشور بودجه پژوهشی را از ما می گیرند و كارورز پژوهشی تربیت می كنند. ازاین رو كسانی كه علاقمند هستند كار تحقیقاتی انجام دهند در سامانه پژوهشی ما ثبت نام می كنند و مجریان موظف می باشند در هر طرح یك تا پنج كارورز پژوهشی را استخدام و پس از پرداختن حق الزحمه به آنها آموزش دهند. اینها در آینده با پروسه تحقیق در طرح كلان تحقیق آشنا می شوند و در آینده می توانند پژوهشگران خوبی برای كشور باشند.

*دانشجو بدون دریافت تاییدیه كمیته اخلاق اجازه انجام كار پژوهشی ندارد

ما بهترین نشریات كشور را داریم كه مرجع اول دانشجویان است. یعنی وقتی دانشجویی می خواهد فارغ التحصیل شود باید مقاله چاپ كند تا از رساله خود دفاع كند. سرعت بررسی مقالات در پژوهشگاه به گونه ای است كه میانگین زمان داوری سه ماه است و برای دانشجویان این فرصت خوبی است كه در كوتاه ترین زمان ممكن نتایج تحقیقات خویش را به تایید یك مرجع علمی برسانند و پذیرش بگیرند تا در پروسه چاپ قرار بگیرد. دانشجویان امكان دارد یك مشكل دیگری داشته باشند و آن تاییدیه كمیته اخلاق است. دانشجو باید تاییدیه اخلاق داشته باشد تا كار پژوهشی انجام دهد. ما كمیته اخلاق را راه اندازی كرده ایم و در هر ماه بیشتر از 20 مورد رساله دانشجویی به ما ارجاع می گردد و آنرا در كارگروه مورد بررسی قرار می دهیم تا كد اخلاق را به دانشجویان بدهیم. تلاش و تلاش بر این است كه از نیروهای زبده و اساتید برجسته دانشگاه و از تمام ظرفیت های ملی با 52 دانشگاه تربیت بدنی كه در ساختار وزارت علوم تعریف شده است، استفاده نماییم. این دانشكده ها در حوزه علوم ورزشی كار رساله های دانشجویان را مورد بررسی قرار می دهند. ما همینطور شورای هماهنگی مراكز آموزش و پژوهش كشور را راه اندازی كرده ایم. 52 دانشكده تربیت بدنی و شش گروه و انجمن در حوزه علوم ورزشی نماینده وزارت ورزش و جوانان، نماینده وزارت آموزش و پرورش و نماینده وزارت علوم، در این شورای هم اندیشی دور هم گرد می آیند و تصمیمات كلان ورزش كشور در آن جا گرفته می گردد. در حقیقت در موسسات علمی ــ پژوهشی فرد با یك هم افزایی و با یك رویه یكسان تر فعالیت آموزشی و پژوهشی را انجام می دهد. به صورتی كه هم اكنون 12 هزار و 700 دانشجو و اساتید با ما ارتباط ساختاری دارند كه از این تعداد بیشتر از دو هزار نفر دكترای تربیت بدنی و یا عضو هیات علمی هستند یا شامل افرادی می شوند كه دكترای خویش را در حوزه علوم ورزشی دریافت كرده اند و زیر نظر پژوهشگاه فعالیت می نمایند.





* تمركز اصلی پژوهشگاه در حوزه پژوهشی ساماندهی فناوری های ورزشی است

محمد شریعت زاده معاون فناوری پژوهشگاه علوم ورزشی هم در این نشست با اشاره به این كه طبق آخرین اطلاعات در سال های 2016 و 2017 گردش مالی صنعت ورزش دنیا بین 500 تا 700 میلیارد دلار برآورد شده است، تصریح كرد: باید تلاش نماییم كشور ما هم به سهم مطلوبی در صنعت ورزش (در ابعاد فناوری محصولات، خدمات و شبكه های اجتماعی ) دست پیدا كند.
در داخل كشور طی سال های اخیر مبحث شركت های دانش بنیان، استارت آپ ها، پشتیبانی از كسب و كارهای نوپا، پررونق شده و تلاش های زیادی صورت گرفته و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت علوم و همینطور بخش خصوصی به صورت ویژه وارد این حوزه شده اند. در حوزه فناوری های ورزشی سابقه پژوهشگاه را كه نگاه كنید، می بینید در این زمینه پژوهشگاه پیشگام بوده است. سال 78 ــ 79 پژوهشگاه نخستین تردمیل حیوانات آزمایشگاهی (رت) را بعنوان محصول یك طرح پژوهشی ساخت.
در سال های اخیر به علت نبود متولی مشخصی برای حمایت و ساماندهی حوزه فناوری های ورزشی در كشور، از حدودسال 91 ــ 92 پژوهشگاه بحث فناوری های ورزشی را بعنوان نقطه عطف و موضوعی استراتژیك مورد تاكید و توجه قرار داد و تمركز اصلی پژوهشگاه در حوزه پژوهشی حمایت و تلاش در جهت سر و ساماندهی موضع فناوری های ورزشی كشور بود. در داخل كشور مراكزی همچون پارك های علم و فناوری و مراكز نوآوری مختلفی وجود دارند، اما اولویت های حمایتی آنها موضوعات دیگری مثل نانو، هوا فضا، حوزه IT و... بودند و تنها تعداد اندكی از افراد نوآور، مخترع و استارت آپ های حوزه علوم و فناوری های ورزشی می توانستند شرایط استقرار در این مراكز حمایتی را پیدا كنند. خرداد سال 95 نخستین ایده بازار صنعت ورزش و فناوری های ورزشی را برگزار كردیم تا از وضع موجود فناوری های ورزشی و افراد فعال در این حوزه آگاهی پیدا كرده و ببینیم چقدر می توان با اتكا به آن برنامه ریزی انجام داد.
تعداد طرح هایی كه به دبیرخانه ایده بازار ارسال شد فراتر از برآورد ما بود و بخش عمده مربوط به دانشجویان فنی ــ مهندسی بود و این ما را به ادامه فعالیت در این حوزه بیشتر از پیش ترغیب كرد.
با حمایت های بسیار مناسب معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مجوز راه اندازی مركز ملی نوآوری فناوری های ورزشی را از معاونت علمی گرفتیم. از بهمن ماه سال قبل فضای فیزیكی و اداری را برای استقرار این استارت آپ ها فراهم كردیم و تیم های فناوری كه از فیلتر مركز نوآوری عبور می كردند، توسط مربیانی كه برای این كار در نظر گرفته بودیم آموزش و هدایت می شدند تا ایده ها هر چه زودتر به محصول تبدیل و تجاری سازی شوند.
بعنوان مثال 28 مهرماه امسال، از 12 استارت آپ و واحد فناور با مبلغی بالغ بر 200 میلیون تومان حمایت مالی كردیم و قرارداد حمایتی مركز نوآوری با آنها منعقد شد. در این قرادادها، در حوزه نرم افزاری (اپلیكیشن ها) مواردی كه از آنها حمایت شد، مربوط به عرضه خدمات ورزشی بود. بعنوان مثال استارت آپی بعنوان شبكه جامع مربیان ورزش در كشور و استارت آپ دیگری تحت عنوان هم ورزشی به ثبت رسید كه با استفاده از این اپلیكیشن افراد دوستان ورزشی را برای دیدن مسابقه و یا انجام فعالیت ورزشی انتخاب می كنند.

*هنوز سرمایه گذارها به درآمدزایی با استفاده از استارت آپ ها باور ندارند

همچنین در حوزه سخت افزاری هم از ابزارها و محصولاتی حمایت كرده ایم كه می تواند در بخش ورزش قهرمانی یا همگانی و سلامتی مورد استفاده قرار گیرد. هم اكنون درخواست های زیادی از جانب استارت آپ، مخترعان و شركت های فناور، توسط مركز نوآوری دریافت می گردد كه نسبت به گذشته قابل مقایسه نیست و ما تلاش می نماییم در حد توان آنها را حمایت و هدایت نماییم.
مواردی از این حمایت ها هم در حال به ثمر نشستن است، بعنوان مثال یكی از استارت آپ های كه سال قبل پژوهشگاه از آن حمایت كرد دستگاه ارگومتر شبیه ساز قایقرانی بود. این دستگاه هم در تیم های ملی و باشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد و قبل از این با هزینه بالایی از خارج از كشور وارد می شد. هم اكنون نمونه ای كه ساخته و تولید شده است «رشته های رویینگ، دراگون و كانو» را شبیه سازی می كند و در حال دریافت آخرین نظرات متخصصین و فدراسیون مربوطه برای ورود به بازار است.
مثال دیگر پنجه كربنی دویدن معلولان است كه تا به امروز ورزشكاران ما در حوزه ورزش جانبازان و معلولان كه قطع اندام از ناحیه زانو و یا مچ پا بودند، در مسابقات جهانی و المپیك چون تولید این پنجه كربنی در انحصار چند كمپانی خارجی بود و به علت بالا بودن هزینه آن یا تحریم ها، قادر به خریداری آن از خارج از كشور نبودیم و عموماً ورزشكاران ما جهت شركت در مسابقات جهانی دوهای سرعت مشكل داشتند.

یك فارغ التحصیل رشته مكانیك با حمایتی كه از او به عمل آوردیم این ایده را تبدیل به محصول كرد و توانسته در كشور آنرا تولید نماید.

این مواردی كه گفتم ما را به آینده حوزه فناوری های ورزشی در كشور بسیار امیدوار می كند. پژوهشگاه و مركز نوآوری آن یك مجموعه هستند با یك بودجه مشخص و محدود. تلاش می نماییم این فرهنگ استارت آپی، فرهنگ فناوری و نوآوری در صنعت ورزش ایران جاری شود و توجه دستگاه ها و سازمان های مسئول جلب شود. ما استقبال می نماییم از بخش های دیگر دولتی و خصوصی كه در مبحث فناوری های ورزشی ورود كرده و سرمایه گذاری انجام دهند.

البته هنوز برای سرمایه گذاران این باور تولید نشده كه با استفاده از استارت آپ ها می توان به درآمدزایی، كارآفرینی و توسعه علمی كشور دست یافت. ما می خواهیم اكوسیستم صنعت و فناوری های ورزشی ایران را تشكیل داده و سازماندهی نماییم و در این راستا گام های اول را برداشته ایم، هرچند كه نیازمند حمایت سازمان هایی همچون وزارت ورزش و جوانان، كمیته ملی المپیك، سازمان ورزش شهرداری و.. هستیم و باید كمك كنند تا این اكوسیستم شكل بگیرد و به جایگاه واقعی خود برسد تا همه همچون تولید كننده، فروشنده، خریدار از آن سود ببرند و رونقی به صنعت و اقتصاد ورزش كشور بدهند. این نقطه عطفی است كه به صورت جدی روی آن متمركز شدیم و مكاتبات مختلفی با نهادهایی كه در بالا اشاره كردم انجام داده ایم تا بتوانیم حمایت های آنها را با خود به همراه داشته باشیم. اگر سازمانی مثل وزارت ورزش و جوانان از ما حمایت كند، تجاری سازی این محصولات و متعاقب آن كارآفرینی را به همراه خواهد داشت و می تواند بخشی از نیاز های فدراسیون های زیر مجموعه خویش را تامین كند.





* پژوهش باید متناسب با نیاز جامعه باشد تا در قفسه خاك نخورد

عبدالله آقاجانی معاونت پشتیبانی و منابع انسانی پژوهشگاه علوم ورزشی در ادامه این نشست با بیان این كه بودجه پژوهشگاه علوم ورزشی از پایه كم بسته شده است، می گوید: پژوهشگاه با عنایت به وضعیت موجودش از بودجه مناسبی برخوردار نبود، اما شرایط هم اكنون بهتر شده و هر چقدر كه جلو می رویم بودجه پژوهشگاه افزوده می شود. البته 70 درصد از بودجه صرف پرداخت حقوق مزایا و هزینه های جاری می گردد و تنها 30 درصد را برای كارهای پژوهشی می توانیم هزینه می نماییم. در حالیكه بیشترین بودجه باید صرف كارهای پژوهشی شود. تلاش ما بر این است تا بودجه پژوهش را افزایش دهیم. هدف بر این است كه به سمت درآمدزایی پیش برویم و كار تجاری سازی صورت بگیرد. پژوهش هایی كه در قفسه خاك بخورند به درد نمی خورد. پژوهش باید متناسب با نیاز جامعه باشد تا این نیازها خود به خود به تجاری سازی تبدیل گردد. وقتی نوآوری صورت بگیرد چرا ما باید محصولات خویش را از خارج وارد نماییم. تلاش بر این است كه بودجه پژوهش افزایش پیدا كند و ما خود محصولات را در داخل تولید نماییم. طرح های ما الان دو دسته هستند كه یك تعداد خود پژوهشگاه انجام می دهد و یكسری طرح ها مشاركتی كه از بیرون سفارش داده می شود. یك دسته كه ما هم از آنها حمایت می نماییم و به صورت مشترك كار انجام می دهیم به این شكل است كه درصدی از هزینه طرح را سفارش دهنده متقبل می گردد و درصدی دیگر را پژوهشگاه از آن طرح حمایت مالی انجام می دهد. عموما طرح هایی كه شورای پژوهشی پژوهشگاه تصویب می كند برپایه بودجه بندی كار را انجام می دهیم.
در انتها این نشست، رضا فتحی مدیر روابط عمومی پژوهشگاه علوم ورزشی با اشاره به دیدگاه مثبت سرپرست جدید پژوهشگاه علوم ورزشی نسبت به رسانه ها تصریح كرد: از همه ظرفیت های روابط عمومی برای انتشار یافته های علمی پژوهشگاه علوم ورزشی بعنوان نماد علمی پژوهش و مرجع معتبر پژوهش های ورزشی كشور و به منظور بهرمند شدن افراد جامعه و مراكز و نهاد های در رابطه با علوم ورزشی با همكاری رسانه ها استفاده خواهیم كرد.
یك رویكرد مشترك میان روابط عمومی و اصحاب رسانه وجود دارد و آن اطلاع رسانی در جهت ارتقای سطح آگاهی مردم و مخاطبان، بخصوص جامعه علمی ورزش كشور در حوزه پژوهش های علوم ورزشی بوده كه همواره روابط عمومی بعنوان منبع پیام و تأمین كننده اطلاعات برای رسانه ها و رسانه ها هم انعكاس دهنده فعالیت ها و عملكرد حوزه های مختلف پژوهشگاه علوم ورزشی بوده اند.






1397/08/11
23:31:51
5.0 / 5
4198
تگهای خبر: آموزش , بازی , باشگاه , تیم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
بیلیارد